Kanadski duh na pragu Nove 2021. /foto/

© Foto : Ustupio Sputnjiku Lazar Petrović Obilazak grada u otvorenim kočijama
Obilazak grada u otvorenim kočijama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prava polarna zima okovala je ledom i snegom Kanadu, tu drugu po veličini zemlju na svetu (prva je Rusija). Kovid je takoreći zatvorio ljude u kuće, ali pojedini Kanađani su ipak spremni da vas prijatno iznenade!

U Torontu ih možete videti kako na minus 15 stepeni po snegu i ledu veoma vešto voze bicikle sa širokim gumama koje često voze i po brdsko-planinskim predelima jer njihovi omiljeni dvotočkaši poseduju gume koje imaju krampone.

Dok sa kanadske strane Nijagare čežnjivo gledate američku obalu pitajući se kada ćete moći skoknuti bar do Bafala — grada koji je naš Nikola Tesla prvo osvetlio u „Obećanoj zemlji“ 16. novembra 1896. — iznenada ugledate čoveka u sportskom gliseru kako „seče vodu“ jureći neverovatnom brzinom dok temperatura ispod nule ledi krv u venama. I vama (posmatraču) i njemu (avanturisti).

© Foto : Ustupio Sputnjiku Lazar Petrović Stanovnici Toronta voze bicikle na minus 15 stepeni po snegu i ledu jer njihovi dvotočkaši imaju gume sa kramponima.
Kanadski duh na pragu Nove 2021. /foto/ - Sputnik Srbija
Stanovnici Toronta voze bicikle na minus 15 stepeni po snegu i ledu jer njihovi dvotočkaši imaju gume sa kramponima.

On je dobro obučen, u debeloj jakni, sa kapom i rukavicama (ispod pantalona pouzdano ima dugačke gaće ili helanke!) prkoseći nekako u isto vreme zimi, ali i svim mogućim pravilima.

U ljupkom gradiću Nijagara na Jezeru (Niagara-on-the-Lake), osnovanom davne 1798. godine, možete iznajmiti kočije s konjskom zapregom, a vaš domaćin-vozač će vam prvo ponuditi toplo ćebe koje vas neće ni malo zagrejati, a potom i mnoštvo istorijskih informacija o ovom čarobnom malom gradu.

Petnaest minuta vožnje kočijom košta 60, a 30 minuta platićete 95 dolara, uz bakšiš koji iznosi oko 20 dolara i koji se ovde jednostavno podrazumeva.

© Foto : Ustupio Sputnjiku Lazar Petrović Kanađanin u sportskom gliseru „seče vodu“ dok temperatura ispod nule ledi krv u venama.
Kanadski duh na pragu Nove 2021. /foto/ - Sputnik Srbija
Kanađanin u sportskom gliseru „seče vodu“ dok temperatura ispod nule ledi krv u venama.

Bilo kako bilo, na pragu Nove 2021. ne možete da se otmete utisku da ljudski duh, ali i turizam i biznis uvek nađu načina da prežive i da doskoče svim mogućim preprekama bilo da se one ogledaju u Celzijusima, virusima ili nečem trećem.

Inače, vlasti u Kanadi su zbog Kovida-19 tokom zime 2020/2021. propisale obavezan karantin od dve nedelje kada putujete iz pojedinih provincija u drugu.

Otvorene su samo prodavnice hrane, apoteke ili LCBO (prodavnice alkoholnih pića koje spadaju u esencijalni biznis i ne zatvaraju se nikada, čak ni zbog pandemije) uz obaveznu socijalnu, a ne fizičku distancu, kako ovde piše na brojnim natpisima i obaveštenjima

Ukoliko se kakvim važnim poslom ili iz čistog užitka uputite iz Ontarija u Novu Skošiju ili ako putujete iz Britiš Kolumbije u Nju Brunsvik moraćete provesti u karantinu čitavih 14 dana.

Građanima Kanade nije dozvoljen turistički odlazak za Ameriku od marta 2020. godine koji je na snazi i danas. Isto pravilo važi i za Amerikance koji bi da posete Kanadu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala