Jedan senator podiže glas u Kongresu – tražiće preispitivanje Bajdenove pobede

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteKongres SAD
Kongres SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Republikanski senator iz američke savezne države Misuri Džoš Holi najavio je da će izneti primedbe tokom zasedanja američkog Kongresa 6. januara povodom glasanja o ishodu američkih predsedničkih izbora.

Holi je na Tviteru najavio da će se se usprotiviti potvrdi mandata izabranog predsednika Džoa Bajdena jer, kako tvrdi, pojedine države, uključujući Pensilvaniju, nisu poštovale sopstvene izborne zakone.

„Kongres bi u najmanju ruku trebalo da istraži navode o izbornim neregularnostima i usvoji mere kojima će obezbediti integritet glasanja”, saopštio je Holi.

On je naglasio da milioni birača, zabrinutih za integritet izbora, zaslužuju da se čuje njihov glas.

Senator je kritikovao i način na koji su društvene mere Fejsbuk i Tviter postupale sa sadržajima u vezi sa izborima, navodeći da se radilo o pokušajima da se pomogne Bajdenu.

Holijeve primedbe mogle bi da odlože proglašavanje rezultata glasanja u Predstavničkom domu i Senatu američkog Kongresa.

Elektorski koledž je 14. decembra potvrdio pobedu demokratskog kandidata Džoa Bajdena, koji je osvojio 306 glasova elektora naspram 232, koliko je pripalo američkom predsedniku i republikanskom kandidatu Donaldu Trampu.

Tramp i njegov tim već nedeljama dovode u pitanje rezultate predsedničkih izbora koji su održani 3. novembra, a pokrenute su i pravne akcije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala