Direktorka RFZO: Pregovaramo o nabavci i američke vakcine

© REUTERS / DADO RUVICVakcina protiv kovida 19 „Moderna“
Vakcina protiv kovida 19 „Moderna“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posle dopremanja prvih količina „Fajzerove“ i ruske vakcine u Srbiju, direktorka RFZO Sanja Škodrić kaže da se pregovara i o nabavci vakcine „Moderna“.

Ona je na TV Prva rekla da je Srbija dobila prve količine „Fajzerove“ vakcine, da je ruska vakcina takođe stigla, te podsetila da smo potpisali sporazum sa „Fajzerom“, Rusijom i Kinom, prenosi Tanjug.

„Pregovori se nastavljaju i sa drugima. Pregovaramo i sa Amerikancima vezano za Modernu. Već smo ispunili obećanje i dobili smo među prvim zemljama prve količine, a dobićemo i od više proizvođača, za sada dva. Očekujemo i do ostalih čije su vakcine bezbedne i efikas“, kaže Škodrićeva.

Navela je da već početkom 2021. godine dobijamo dodatne količine kako „Fajzerove“ vakcine, tako i iz Rusije, a očekuje se i vakcina iz Kine.

„Nadamo se da će uspešno da se završe i pregovori sa Amerikancima“, rekla je Škodrić.

Kako je navela, Srbija je jedna od retkih zemalja koja je dobila prve količine vakcina i to od više proizvođača.

„Od samog početka smo pregovarali za više vrsta kovid vakcine i u tome smo uspeli“, naglasila je Škodrić.

Kaže da su pregovori odraz timskog i jedinstveno rada institucija, od predsednika Srbije, preko premijerke, ministra i svih institucija uključenih u nabavku bilo vakcina i svega drugog potrebnog za kovid.

„Imali smo svakodnevne pregovore. Ti pregovori nisu jednostavni, utiče više faktora. Bitan je i finansijski momenat, da imate u svakom momentu mogućnost da platite, nekad je bilo potrebno i avansno plaćanje“, rekla je Škodrićeva.

Istakla je naše izuzetno dobre i prijateljske odnose sa svim državama sa kojima smo pregovarali.

Ona je, međutim, navela da smo, bez obzira na pojavu vakcina, svesni da neće sve odjednom da se završi.

„Ovo je izazov koji nije doživela savremena medicina u poslednjih 100 godina. Ceo svet se suoči sa tim izazovom, tako i mi. Pojava vakcine ukazuje na to da se nazire kraj, ali niko ne očekuje da se to desi odjednom“, rekla je Škodrićeva.

Ona kaže da ima dovoljno i lekova i opreme i aparata, i da su svi potrebni lekovi obezbeđeni za 2021. godinu, da su sprovedeni tenderi.

„Takođe, inovativne terapije nijednog momenta nisu stale, isto važi i za retke bolesti. Za inovativne terapije već su odvojene dodatne 3,5 milijarde dinara“, kaže Škodrićeva.

Naglasila je da ima i lekova i opreme ne samo za kovid, nego za sve ostale zdravstvene potrebe.

Pročitajte i:

Vučić: Do kraja januara četiri vakcine u Srbiji

Kina odobrila vakcinu kompanije „Sinofarm“

Zašto bi trebalo primiti rusku vakcinu

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala