Alijev: Primirje u Karabahu se u celini poštuje, monitoring centar što pre da počne da radi

© Foto : Press-služba prezidenta Azerbaйdžana / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Azerbejdžana Ilham Alijev
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev ocenio je da se režim prekida vatre u Nagorno-Karabahu u potpunosti poštuje i dodao da je rusko-turski monitoring centar potreban zbog stabilnosti u regionu.

On je na sastanku sa turskim ministrom odbrane Hulusi Akarom naveo da neke jermenske oružane formacije koje odbijaju da se potčine Jerevanu još s vremena na vreme krše primirje, ali da se ono u celini gledano poštuje.

Alijev je, takođe, ocenio da je zajednički rusko-turski monitoring centar potreban kako bi se osugurala bezbednost u regionu.

„Što pre centar počne da funkcioniše tim bolje jer, iako je od završetka rata prošlo skoro dva meseca, opasnosti pretnji još ima“, rekao je azerbejdžanski predsednik.

Podsetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije su 9. novembra potpisali zajedničku izjavu kojom su potpuno obustavljena borbena dejstva u regionu.

Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike. U međuvremenu, u skladu sa sporazumom duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom raspoređeni su ruski mirovnjaci. 

Rusija i Turska će zajednički, iz centra na teritoriji Azerbejdžana, sprovoditi monitoring primirja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala