Zelenski zabranio brodovima pod ruskom zastavom da plove ukrajinskim rekama

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Vladimir Zelenski potpisao je Zakon o unutrašnjem vodnom saobraćaju kojim se brodovima pod ruskom zastavom zabranjuje plovidba rekama unutar zemlje, saopštila je pres-služba kabineta šefa države.

„Zelenski je potpisao Zakon o unutrašnjim vodnom saobraćaju... Zakonom se uređuju odnosi u oblasti plovidbe na unutrašnjim plovnim putevima Ukrajine. Konkretno, utvrđuju se uslovi za rad unutrašnjeg vodnog saobraćaja, korišćenje unutrašnjih plovnih puteva i njihovih priobalnih traka za plovidbu. Reguliše se pitanje imovine potonule na unutrašnjim plovnim putevima, odgovornost brodovlasnika za narušavanje zakona o unutrašnjem vodnom saobraćaju i slično. Zakon takođe sprovodi osnovne zahteve direktiva i propisa EU prema Sporazumu o pridruživanju sa EU“, navodi se u saopštenju.

Pres služba dodaje da će realizacija normi ovog zakona doprineti razvoju priobalne infrastrukture ukrajinskih reka, poboljšanju stanja rečne ekonomije, razvoju na konkurentnim osnovama tržišta usluga u oblasti unutrašnjeg vodnog saobraćaja i privlačenju investicija.

Vrhovna rada podržala je ovaj zakon 3. decembra. Prema tekstu zakona, zabranjen je ulazak na unutrašnje plovne puteve Ukrajine „brodovima koji plove pod zastavom države-agresora (Rusije); brodovima koji pripadaju državljanima države-agresora, ili fizičkim i pravnim licima prema kojima su primenjene specijalne ekonomske i druge restriktivne mere (sankcije) u skladu sa sa ukrajinskim Zakonom o sankcijama. Unutrašnji rečni plovni putevi Ukrajine uključuju najveće reke Dunav, Dnjepar i Dnjestar.

Ukrajinski parlament je u januaru 2015. godine usvojio izjavu kojom se Ruska Federacija naziva „zemljom-agresorom“. Rusija negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Moskva je više puta izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala