Zdravstveni sistem Srbije pod najjačim udarom od početka epidemije – slede ključni dani

© REUTERS / MARKO DJURICAMedicinski radnici u Kliničko-bolničkom centru Zemun u Beogradu
Medicinski radnici u Kliničko-bolničkom centru Zemun u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Trenutna situacija je izuzetno teška, a zdravstveni sistem Republike Srbije trpi najjači udar od početka epidemije s obzirom na to da imamo 9.753 pacijenta zaraženih koronavirusom, kaže za Sputnjik državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

Iako, kako navodi, ohrabruje to da imamo manje novoobolelih, ozbiljno zabrinjava činjenica da nam se bolnice i jedinice intenzivne nege svakodnevno pune.

Zdravstveni sistem pod najjačim udarom

„To u praksi znači da još imamo više prijema nego otpusta i strepimo od izazova koji nas očekuju, a to su, pre svega, proslava Nove godine, Božića i srpske Nove godine. Zaista, od ta tri događaja zavisiće kako ćemo dočekati drugu polovinu januara, odnosno da li ćemo biti u još težoj situaciji ili će građani pokazati visok nivo svesti kao što su to učinili prilikom proslave slave Sveti Nikola kada su ostali u svojim kućama i u porodičnoj atmosferi proslavili slavu“, napominje Đerlek.

On apeluje na građane da i Novu godinu proslave na taj način, u porodičnoj atmosferi.

„Blizu smo da odolimo trećem talasu zato što smo dobili vakcinu. Vakcinacija u Srbiji je počela, a očekujemo dozvolu i sertifikat od Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije i za vakcinu „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) i za kinesku Sinofarm vakcinu. Tako da će imunizacija stanovništva pomoći da dođemo do kolektivnog imuniteta i konačno, posle skoro godinu dana, uspemo da u narednih nekoliko meseci obuzdamo ovu epidemiju i počnemo da živimo kao nekad“, kaže Đerlek koji je i direktor Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju.

Kako dodaje, nije se očekivalo da će u decembru biti skoro 10.000 hospitalizovanih pacijenata, ali Ministarstvo zdravlja i država imaju alternativu i rezervni plan.

„Srbija je postala jedna velika bolnica, u neprestanom smo kontaktu sa svim direktorima i proširujemo kovid kapacitete u bolnicama širom Srbije. Tu očekujemo veliku pomoć i kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu koje nisu popunjene do poslednjeg mesta, tako da se nadam da ipak neće biti potrebno da razmišljamo o nekim većim brojkama koje bi mogle da ugroze zdravstveni sistem i da će naš zdravstveni sistem uspeti da se odbrani od ovog izuzetno teškog trećeg talasa. Svakako se nadam da situacija u januaru neće biti kao u decembru“, zaključuje Mirsad Đerlek za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala