Zaharova: Rusija nije odbila sazivanje Saveta Rusija-NATO, ali na jedno ne pristaje

© Sputnik / Aleksandar Poljakov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva nije odustala od dijaloga sa Severnoatlantskom alijansom, niti od sazivanja sastanka Saveta Rusija-NATO, ali se ne slaže da glavna tema sastanka bude situacija u Ukrajini, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je navela da se Rusija slaže sa tezom generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da je između Rusije i Alijanse potreban dijalog i da obe strane treba da budu svesne toga.

„Zaista, razgovarali smo sa Alijansom o mogućnosti sazivanja još jedne sednice Saveta Rusija-NATO na nivou stalnih predstavnika. Ali čudno je što Stoltenberg to predstavlja kao da mi nismo odgovorili na taj predlog“, istakla je portparolka.

Ona je objasnila o čemu se zapravo radi.

„U stvari, ponovo su nam rekli da glavna tema sastanka treba da bude Ukrajina. Postavlja se pitanje, kakve veze ima NATO sa rešavanjem konflikta u Ukrajini“, istakla je Zaharova, podsećajući da Alijansa može dobiti sve informacije o situaciji u Ukrajini od učesnika normandijskog formata – Francuske i Nemačke, članica NATO.

Ona je dodala da Moskva ne odbija dijalog sa Alijansom kada je reč o zaista važnim pitanjima, kao što je smanjenje vojne napetosti.

„Pozivamo na to od trenutka obnavljanja rada Saveta Rusija-NATO, a od 2018. godine na stolu Alijanse su konkretni predlozi našeg Ministarstva odbrane“, navodi se u saopštenju Zaharove.

Ona je podsetila na inicijativu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova o međusobnoj vojnoj suzdržanosti u vreme pandemije virusa korona, istakavši da su zauzvrat dobili samo formalni odgovor sa pozivom da rade u već postojećim formatima ili da ih modernizuju.

„Teško da se takav razgovor može nazvati obostrano korisnim“, naglasila je ona.

Savet Rusija-NATO formiran je 2002. godine, a poslednji sastanak u tom formatu održan je prošle godine u julu.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da Moskva još nije odgovorila na predlog Alijanse da se održi sastanak Saveta Rusija-NATO, ali da taj poziv i dalje važi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala