Zaharova o učešću Rusije na inauguraciji Bajdena: To je pitanje za Vašington

© Sputnik / Foreign Ministry of the Russian Federation / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pitanje o prisustvu predstavnika Rusije na ceremoniji inauguracije novoizabranog predsednika SAD Džozefa Bajdena trebalo bi uputiti američkoj strani, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova za televiziju „RTVI“.
„Inauguracija predsednika zemlje je pitanje slanja poziva na odgovarajućem nivou. A prihvatajući te pozive, država već može da donese neke odluke o tome na kom će nivou učestvovati. Stoga ovo pitanje nije za nas“, odgovorila je ona na pitanje o učešću ruske strane na Bajdenovoj inauguraciji.

Istovremeno, portparolka je rekla da za sada čak i u Vašingtonu odsustvuje razumevanje spoljne politike buduće administracije Džoa Bajdena i da je trenutno rano govoriti o nekih bilateralnim kontaktima u vezi s tim.  

„Za sada čak, ne samo američko društvo, već i politički establišment nema jasnu predstavu ni o politici buduće administracije na međunarodnoj sceni, a naročito o tome ko će biti odgovoran za svaku od tih oblasti. A to je veoma važno“, istakla je Zaharova.

Portparolka je podsetila da je gotovo do sredine decembra, kada je održano glasanje kolegijuma elektora, bilo otvoreno pitanje u vezi sa novom administracijom Bele kuće.

Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Moskva se nada promenama nakon dolaska u Vašington nove administracije

„Oni su upravo sada, pre bukvalno dve nedelje, sproveli odgovarajuću proceduru nakon koje je doneta odluka o tome ko će biti sledeći predsednik. O kakvim se kontaktima, osim telegrama čestitke, radi? Sada je to u potpunosti njihova unutrašnja politika, još uvek rešavaju ta pitanja među sobom“, dodala je.

Prema njenim rečima, „globalno očekivanje“ od smene administracije Bele kuće je to da neće biti kardinalnih pozitivnih izmena u bilateralnim odnosima.

„Treba gledati konkretne korake koje bi nova administracija trebalo da preduzme“, zaključila je Zaharova.

Podsetimo, predsednički izbori održani su u Sjedinjenim Američkim Državama 3. novembra i na njima je, prema zvaničnim podacima, pobedio bivši potpredsednik Džo Bajden. Njegovu pobedu treba zvanično da potvrdi Kongres 6. januara. Aktuelni predsednik Tramp ne priznaje poraz.

Inauguracija budućeg šefa administracije SAD biće održana 20. januara 2021. godine.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala