Uskoro ispitivanje vakcine „Sputnjik Ve“ na deci i trudnicama

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida 19 "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida 19 Sputnjik Ve - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor ruskog Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg izjavio je da Centar planira da za mesec do mesec i po dana preda Ministarstvu zdravlja paket dokumenata za ispitivanje vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) na deci i trudnicama.

Gincburg je za Sputnjik precizirao da će ispitivanja na deci i trudnicama početi tek kada Ministarstvo odobri dokumente.

Govoreći o leku protiv kovida, direktor je rekao da Centar „Gamaleja“ vrši ispitivanja leka na bazi antitela na eksperimentalnim životinjama.

„Da, naravno, trenutno na eksperimentalnim životinjama. Zatim će majmuni biti obavezni“, odgovorio je Gincburg na pitanje da li se lek već testira na životinjama.

Gincburg je istakao da Centar planira da na jesen započne ispitivanja leka na osnovu antitela na ljudima.

„Nadam se da će prva faza na ljudima početi na jesen, a možda i nešto ranije“, rekao je on.

U novembru je Gincburg saopštio da Centar „Gamaleja“ razvija lek na bazi antitela za lečenje kovida 19. On je tada izrazio nadu da će lek biti registrovan za oko godinu dana.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina se zasniva na proučenoj i proverenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala