Rusija spremna da pomogne da u Libiji zavlada mir

© REUTERS / Ismail ZitounyLibijska vojska na ulicama grada Sirta, Libija
Libijska vojska na ulicama grada Sirta, Libija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je maksimalno spremna da pomogne Libiji u cilju nacionalnog pomirenja u toj zemlji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku sa svojim kolegom iz Libijske vlade nacionalnog jedinstva Muhamedom Sijalom.

Kako je naveo šef ruske diplomatije, libijski narod će morati da napravi istorijski izbor, prekine bratoubilački rat, postigne nacionalno pomirenje i krene u zajedničko obnavljanje Libije kao stabilne države.

„Rusija je istinski zainteresovana da maksimalno pomogne u rešavanju svi problemi s kojima se suočava Libija. Danas ćemo razgovarati o naporima koje preduzima međunarodna zajednica za podršku Libijaca. Vrlo su nam važni vaši stavovi po pitanju koraka koje trebalo preduzeti", poručio je Lavrov.

Podsetimo, nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu sa Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala