Rusija napravila jedinstven lek protiv korone - štiti 99 odsto

© Foto : Federal Biomedical AgencyLaboratorija FMBA Rusije
Laboratorija FMBA Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Federalna biomedicinska agencija (FMBA) Rusije napravila je i patentirala dva jedinstvena leka za virus koronu, izjavila je šefica agencije Veronika Skvorcova. Ona je takođe saopštila da agencija pravi svoju vakcinu protiv virusa korona.
„Oba leka su jedinstvena, nemaju pandana u svetu. Lek o kome bih želela da govorim je prvi, etiotropni lek, koji direktno utiče na virus. To je u stvari protivotrov za virus koronu“, objasnila je Skvorcova.

Prema njenim rečima, lek je prošao pretklinička ispitivanja koji su, sa jedne strane, pokazali da je potpuno bezbedan, jer ne utiče na organizam i na imunitet čoveka, a sa druge strane je pokazao visoku efikasnost – preko 99 odsto.

Agencija je pripremila dokumenta za dobijanje dozvole za klinička ispitivanja i nada se da će uspeti u tome do Nove godine.

„Ukoliko klinička ispitivanja potvrde efikasnost ovog leka, to će biti prvi bezbedni, efikasni lek sa direktnim dejstvom protiv virusa korona, koji zasad nema pandana u svetu“, istakla je šefica agencije.

Prema njenim rečima, drugi lek sprečava ili inhibira citokinsku reakciju u slučaju najtežih oblika kovida 19.

„Taj lek je već prošao klinička ispitivanja. Došao je do poslednje faze, a to je registracija“, istakla je Skvorcova.

Ona je takođe saopštila da FMBA namerava da u prvom kvartalu 2021. godine završi pretklinička ispitivanja svoje vakcine protiv virusa korona.

„Trenutno pravimo rekombinantnu vakcinu čije se dejstvo ne realizuje prvenstveno stvaranjem antitela, nego preko ćelijskog imuniteta. U fazi pretkliničkih ispitivanja dobili smo efikasnu recepturu. Sada je u toku najvažniji period“, dodala je ona.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da je Rusija ozbiljno napredovala kada je reč o protivotrovu od virusa korona.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala