Novi izum, stare muke: Genijalci sa ETF-a drugi na svetu – nemaju para ni za put do finala /foto/

© Sputnjiku ustupio „H bridžis“ tim„H bridžis“ tim ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu
„H bridžis“ tim ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
„H bridžis“ tim studenata Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu osvojio je drugu nagradu na najvećem međunarodnom takmičenju iz oblasti energetske elektronike IFEC 2020 (International Future Energy Challenge) u konkurenciji više od 40 najboljih svetskih univerziteta.

Takmičenje, u organizaciji najvećeg svetskog udruženja inženjera elektrotehnike i elektronike, okuplja timove najboljih svetskih univerziteta koji godinu dana rade na multidisciplinarnom projektu.

Takmičenje se odvija u tri faze. U prvoj se šalje idejno rešenje projekta, a u polufinalnoj i finalnoj fazi testiraju se prototipi koje studenti prave praktično „od nule“. Cilj je da se naprave energetski što efikasnija i manja po dimenzijama rešenja, kao i da što bolje obavljaju predviđeni posao, kaže za Sputnjik član „H bridžis“ tima Lazar Sudžum, student treće godine ETF-a.

Kinezi – stalni konkurenti u borbi za prvo mesto

Ove godine, drugu nagradu su dobili za projekt napajanja nano-satelita sa dva ulaza i tri izlaza, snage do 60 vati. Nano-sateliti su budućnost tehnologije i sve više se koriste u modernoj industriji, a teme svih takmičenja prate moderne trendove, dodaje naš sagovornik.

„U suštini, nano-satelit je satelit malih dimenzija i kad se pošalje u orbitu, potrebno je da se odnekud napaja. Trebalo je da napravimo nešto što će da održava njegove funkcije dok je u orbiti. Mi, u suštini, dobijamo bateriju poznatih karakteristika i treba da smislimo način na koji će snabdevati električnom energijom taj satelit“, objašnjava Sudžum.
© Sputnjiku ustupio „H bridžis“ timBaterija za napajanja nano-satelita sa dva ulaza i tri izlaza „H bridžis“ tim studenata Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.
Novi izum, stare muke: Genijalci sa ETF-a drugi na svetu – nemaju para ni za put do finala /foto/ - Sputnik Srbija
Baterija za napajanja nano-satelita sa dva ulaza i tri izlaza „H bridžis“ tim studenata Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Prvo mesto pripalo je ekipi kineskog instituta Zi Džang, „stalnim konkurentima“ našoj ekipi, kaže Sudžum i dodaje da je prošle godine situacija bila obrnuta – studenti ETF-a pobedili su sa projektom napajanja električnog bicikla, dok su Kinezi su bili drugi.

Kineski univerzitet je na brojnim svetskim listama daleko ispred Beogradskog. „H bridžis“ tim se takmiči na ovom takmičenju u kontinuitetu od 2016. godine i uvek je ostvarivao zapažene rezultate. Tim beogradskog ETF-a, ali pod drugim imenom, osvojio je prvo mesto 2005. godine.

Osipanje tima – težak volonterski rad bez povlastica na Fakultetu

Vođa tima koji je ove godine osvojio drugu nagradu je asistent Lazar Milić sa katedre za energetiku. Prema Sudžumovim rečima, tim se tokom jednogodišnjeg rada na projektu osipa, jer studenti sve radi na dobrovoljnoj bazi i volonterski.

Nemaju nikakve povlastice na Fakultetu, tako da na početku tim broji oko 50 – 60 studenata da bi ih na kraju ostalo dvadesetak koji završe projekt.

© Sputnjiku ustupio „H bridžis“ tim„H bridžis“ tim sa kolegama kineskog instituta Zi Džang, „stalnim konkurentima“ u borbi za prvo mesto.
Novi izum, stare muke: Genijalci sa ETF-a drugi na svetu – nemaju para ni za put do finala /foto/ - Sputnik Srbija
„H bridžis“ tim sa kolegama kineskog instituta Zi Džang, „stalnim konkurentima“ u borbi za prvo mesto.

„H bridžis“ tim je podeljen na četiri podtima. Prva dva su za hardver i softver i u njimu su većinom studenti četvrte ili treće godine. U timovima za projektovanje štampane ploče, i za marketiing i odnose sa medijima i kompanijama, uglavnom su studenti druge i treće godine koji se pripremaju da iduće godine rade u „hardveru“ i „softveru“, dodaje Sudžum.

Deo novca dobijaju od organizatora takmičenja, ali to nije ni približno dovoljno za razvoj projekta. Kad je reč o razvoju projekta, najveća podrška dolazi od domaćih i stranih kompanija, kaže naš sagovornik.

„Nemamo ni za putovanje. Ako treba da nas ide sedam ili osam na finalno takmičenje koje se svake godine, osim ove zbog korone, održava u negde Americi, zamislite koliko samo treba za vize i troškove puta. Tu ne pomaže ni prva nagrada, koja obično iznosi 10.000 dolara, da pokrije sve“, ističe Sudžum.

Spremni za sledeće takmičenje

Nažalost, nijedan prototip „H bridžis“ tima nije do sada našao primenu u industriji, tako da nagrađivani prototipi stoje kao eksponati na ETF-u.

© Sputnjiku ustupio „H bridžis“ tim Testiranje prototipa baterije za napajanja nano-satelita.
Novi izum, stare muke: Genijalci sa ETF-a drugi na svetu – nemaju para ni za put do finala /foto/ - Sputnik Srbija
Testiranje prototipa baterije za napajanja nano-satelita.

„H bridžis“ tim nastupiće i na sledećem IFEC takmičenju sa projektom na temu razvoja trostepenog solarnog invertora za priključenje fotonaponskog sistema na mrežu.

Solarni paneli, za koje će invertor biti realizovan, biće postavljeni na krovu zgrade tehničkih fakulteta u Beogradu. Finalno takmičenje biće održano marta 2022. godine u Noksvilu, u američkoj državi Tenesi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala