Ljubinka Milinčić: Ruske cevi u Srbiji jače od EU /video/

© Sputnik / Dejan SimićLjubinka Milinčić
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kada je nedavno odvrnut ventil gasovoda „Turski tok“, koji će snabdevati Tursku ruskim gasom, malo ko je verovao da će se on nastaviti preko Bugarske do Srbije i dalje. Pa ipak, danas kroz „Balkanski tok“ teku prve količine gasa. Da li su se Rusi, Bugari i Srbi prilagodili evropskim pravilima, ili je EU malo zažmurila, sada više i nije važno.

Kad novi gasovod počne da radi punom snagom, kapacitet će mu biti 15 milijardi kubnih metara godišnje. Srbija će postati i tranzitni centar, odakle će 9 milijardi kubnih metara ići u Mađarsku, a Mađari će 4,3 milijarde slati Slovačkoj. Planirano je da gas iz Srbije ide i u Hrvatsku, a za snabdevanje i drugih, zainteresovanih zemalja u Evropi očekuje se izgradnja još jedne grane gasovoda od Turske do Srbije.

Osim što će doneti energetsku bezbednost i stabilnost, ovaj gasovod doneće Srbiji i značajan prihod od tranzitnih taksi.

Potreba da se Balkan direktno gasovodom poveže sa Rusijom pojavila se pre više od jedne decenije, kada je snabdevanje starom trasom, preko Ukrajine, postalo problematično. S jedne strane zbog zastarelosti gasovoda koji nije renoviran od sovjetskih vremena, a kasnije i iz političkih i geopolitičkih razloga koji su dovodili i do potpunog prestanka transportovanja gasa.

Kako bi se taj sistem izbegao, bila je planirana izgradnja „Južnog toka“, kojim bi gas preko Bugarske stizao u Srbiju, a odatle bi se mogao nastaviti do Mađarske i dalje.

U poslednjem trenutku, zbog velikog pritiska Evropske unije, Bugarska je morala da odustane od projekta, a Rusija da traži nove puteve za snabdevanje Evrope gasom. Tako je nastao najpre „Turski tok“, a onda, pošto je Bugarska ipak shvatila da sigurnijeg snabdevača od Rusije nema — po gotovo istoj trasi kojom je planiran „Južni“, napravljen je takozvani „Balkanski tok“.

Prethodne emisije „Moj pogled na Rusiju“:

Ostale emisije „Moj pogled na Rusiju“ možete pogledati ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala