Crni Balkan: Četiri države bivše Jugoslavije među 10 najgorih na svetu po smrtnosti od korone

© AP Photo / Cecilia FabianoMedicinsko osoblje na kovid odeljenju
Medicinsko osoblje na kovid odeljenju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Četiri države bivše Jugoslavije su među 10 najgorih na svetu po smrtnosti od korone.

U 10 najgorih zemalja sveta po stopi smrtnosti na milion ili na 100.000 stanovnika „plasirale“ su se Slovenija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Crna Gora, pokazuju podaci sajtova Vorldometers i univerziteta „Džons Hopkins“, koji vode statistiku o pandemiji.

Najgore je prošla Slovenija, koja je sa smrtnošću od 124,07 na 100.000 stanovnika kako navodi „Džons Hopkins“, odnosno 1.265 na milion stanovnika prema Vorldometersu, na trećoj poziciji, odmah iza Belgije i San Marina. U Sloveniji je do sada zabeležen 2.665 preminulih od kovida-19 prema sajtu Vorldometers. Procenat smrtnosti u odnosu na broj registrovanih slučajeva (Case Fatality Ratio, CFR) je 2,2 odsto.

© Foto : worldometers.info/printscreenZemlje sa najvećom stopom smrtnosti od korone prema sajtu Vorldometers
Crni Balkan: Četiri države bivše Jugoslavije među 10 najgorih na svetu po smrtnosti od korone - Sputnik Srbija
Zemlje sa najvećom stopom smrtnosti od korone prema sajtu Vorldometers

Sledeća je Bosna i Hercegovina, koja je četvrta na obe liste. Vorldometers smrtnost u BiH procenjuje na 1.230 na milion stanovnika, dok je ona po „Džons Hopkinsu“ 121,06 na 100.000 stanovnika. Broj žrtava korone u BiH je do sada 4.024, navodi Vorldometers. CFR u Bosni je 3,6 odsto.

Severna Makedonija je šesta, odmah posle Italije. „Džons Hopkins“ procenjuje mortalitet od korone u toj zemlji na 118,73 na 100.000 stanovnika, a i Vorldometers daje identičnu cifru od 1.187 preminulih na milion stanovnika. Severnomakedonski CFR je 3 odsto.

© Foto : Johns Hopkins University/PrintscreenZemlje sa najvećom stopom smrtnosti od korone prema Džons Hopkins univerzitetu
Crni Balkan: Četiri države bivše Jugoslavije među 10 najgorih na svetu po smrtnosti od korone - Sputnik Srbija
Zemlje sa najvećom stopom smrtnosti od korone prema Džons Hopkins univerzitetu

U top 10 je i Crna Gora, koja je na devetom mestu na listi „Džons Hopkinsa“, mesto ispred Španije. Ipak, na Vorldometersu, Španija je pretekla Crnu Goru, pa su Španci deveti, a Crnogorci deseti na neslavnoj listi.

Broj preminulih na milion stanovnika u Crnoj Gori Vorldometers procenjuje na 1.078, dok je kod „Džons Hopkinsa“ smrtnost u Crnoj Gori 108,78. „Sreća u nesreći“ za Crnu Goru je što srazmerno broju stanovnika zauzima drugo mesto na svetu po broju zaraženih, sa više od 75.000 slučajeva na milion stanovnika, pa im je CFR niži nego kod drugih zemalja u top 10 i iznosi 1,4 odsto.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala