Albanci na Kosovu pokazali pravo lice: Skidaju sa trona Amerikance, uzdižu Merkelovu – iz koristi

© AP Photo / Michael KappelerNemačka kancelarka Angela Merkel
Nemačka kancelarka Angela Merkel  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel skinula je sa trona Džoa Bajdena, Bila Klintona, Medlin Olbrajt i druge američke zvaničnike koji su važili za omiljene lidere među kosovskim Albancima.

Ovakav obrt politički analitičar Dragomir Anđelković vidi u proračunu Albanaca - Nemačka im je sada potrebnija i pokušavaju da stvore privid o popularnosti Merkelove na Kosovu.Prema istraživanju koje je obavio prištinski Institut za političke studije, u studiji o naklonostima kosovskih građana Merkelova je odnela ubedljivu pobedu nad ostalim ponuđenim kandidatima i to sa 66 odsto. Odmah iza nje je turski predsednik Redžep Taip Erdogan sa 14 odsto, dok su Amerikanci osvojili samo devet odsto glasova.

Albanci znaju da će Nemci voditi glavnu reč

Anđelković napominje da je epilog ovog istraživanja možda posledica racionalnosti kosovskih Albanaca.

Američka oklopna vozila - Sputnik Srbija
Tajni ugovor: Amerikanci poslali oklopna vozila Prištini
„Albanci jesu uvek bili pragmatički i svoje interese su pokušavali da realizuju uvek oslanjajući se na neku silu za koju misle da je dominanta u regionu. Oni shvataju da će Nemačka voditi, kada je reč o Zapadu, glavnu reč na Balkanu, odnosno da Bajdenova pobeda ne znači povratak Amerike na Balkan, već davanje zelenog svetla Vašingtona Berlinu da bude faktor koji će pokušati da nametne ono što zapad želi“, objašnjava naš sagovornik.

Naš sagovornik napominje da je veliko pitanje da li je rezultat istraživanja zaista odraz albanske javnosti ili albanske elite koja stoji iza takvih istraživanja.

Možda elita potencira Nemce ali obični Albanci...

„Odvajkada su istraživanja nameštana i uopšte ne mora da znači da su tačna. Verovatnije je da se radi o stavu albanske političke elite koja shvata da im je Nemačka potrebna pa pokušavaju da stvore privid u Berlinu da je Nemačka toliko popularna na Kosovu. Mislim da većina Albanaca ne može da bude toliko zrela da shvati da je u njihovom interesu da iskažu ovakvu vrstu lojalnosti Berlinu i verovatno je među samim građanima Amerika odnosno, Bajden i dalje popularniji, ali oni koji mogu da nameštaju rezultate istraživanja verovatno su procenili da im se isplati da Nemačku grunu u prvi plan“, objašnjava Anđelković.

Naš sagovornik podseća da je Bajden stalno u prvi plan isticao saradnju sa Berlinom i naklonost prema evroatlantskoj saradnji, te se može očekivati da će on pustiti Berlin da bude u prvom planu kada je reč o Kosovu, kao i da će biti na strani Nemačke.

Da li tajna leži u planu Merkelove?

Tramp je imao sukob sa Berlinom, a za razliku od njega, Bajden ga neće imati ni po pitanju EU ni po pitanju vođenja politike na Balkanu. Samim tim jasno je da će u dijalogu Beograda i Prištine Nemci imati ključnu ulogu“, zaključuje Anđelković.

Kosovska vojska - Sputnik Srbija
Izvor Vlada Kosova: Nemačka naoružava KiM topovima i raketnim sistemima – uz mig Angele Merkel

Mogućnost da je Merkelova pobrala simpatije kosovskih Albanaca leži u njenom planu za rešavanje statusa Kosova u tri faze koje je ponudila u dijalogu koji je povela sa Francuzima.

Podsetimo, ona je tada iznela plan čija bi realizacija trajala narednih 20 godina, a po kom nema podele Kosova. Plan je podrazumevao autonomiju za sever Kosova u okviru samoproglašenog Kosova. Posle nekoliko godina, Sever bi, prema planu, dobio specijalni status koji bi bio više od autonomije, da bi u konačnoj, trećoj fazi, bio raspisan referendum na kojem bi se građani sa Severa izjasnili da li žele da ostanu u okviru granica takozvanog Kosova ili žele da žive u Srbiji. Plan je odbačen i od strane Beograda i Pariza, ali je tada prihvaćen od strane Prištine .

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala