Srpski paroh iz razorene Petrinje: Stravično je, još se trese, u prekidu su veze sa Srbima

© Foto : Sputnjiku ustupio Saša UmićevićOvako izgleda centar Petrinje, naš sagovornik kaže da ne zna šta je sa Srbima koji žive u okolnim selima, veze su u prekidu.
Ovako izgleda centar Petrinje, naš sagovornik kaže da ne zna šta je sa Srbima koji žive u okolnim selima, veze su u prekidu. - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Bilo je strašno, posebno ovaj poslednji udar. Sada se neprekidno čuju sirene, svuda su vatrogasci, kola hitne pomoći, ima dosta povređenih. Ne znam šta je sa Srbima u okolnim selima, veze su u prekidu, mi smo dobro, hvala Bogu. Prošli smo bez povreda, sinoć smo otišli iz parohijskog doma, pošto nije bio siguran za dalji boravak.

Ovo za Sputnjik kaže sveštenik iz Petrinje Saša Umićević. Zatekli smo ga u dovrištu kuće u koju se sinoć izmestio sa porodicom.

© Foto : Sputnjiku ustupio Saša Umićević"Neprekidno se čuju sirene, svuda su vatrogasci, kola hitne pomoći, ima dosta povređenih", kaže otac Saša.
Srpski paroh iz razorene Petrinje: Stravično je, još se trese, u prekidu su veze sa Srbima - Sputnik Srbija
"Neprekidno se čuju sirene, svuda su vatrogasci, kola hitne pomoći, ima dosta povređenih", kaže otac Saša.

"Hvala Bogu da smo došli ovde, ne znam kako bi smo prošli da smo ostali u parohijskom domu, stručnjaci su juče utvrdili da nije za dalji boravak. Ovde smo kod nekih ljudi u stanu, evo jutros su nas obišli naš vladika Gerasim, Milorad Pupovac i stručnjaci, statičari iz Zagreba. Hvala Bogu, svi smo na vreme izašli iz kuće pored crkve, nekih desetak minuta pre ovog udara, taman sam stigao do ove kuće gde trenutno boravim, kad se dogodio najgori potres", kaže otac Saša.

© Foto : Sputnjiku ustupio Saša Umićević"Udar je bio stravičan, stradao je centar, stari deo grada, hvala Bogu da smo sinoć otišli iz parohijskog doma, u kući pored nas je poginulo dete", priča ovaj sveštenik.
Srpski paroh iz razorene Petrinje: Stravično je, još se trese, u prekidu su veze sa Srbima - Sputnik Srbija
"Udar je bio stravičan, stradao je centar, stari deo grada, hvala Bogu da smo sinoć otišli iz parohijskog doma, u kući pored nas je poginulo dete", priča ovaj sveštenik.

Stravični prizori iz Petrinje

Vidno je uzbuđen, jer ne zna šta je s njegovim parohijanima, a oko njega su kaže stravični prizori.

"Vidim da ima jako puno srušenih objekata, nažalost, ima i poginulih, odmah tu uz naš parohijski dom je dete poginulo, kuća se srušila na njega. Ne znam šta bih rekao, neka nam je Bog u pomoći".

Oko 250 pravoslavnih domova

Protojerej Saša Umićević još nam kaže da je Petrinja danas pretežno hrvatski grad, ali da da ima i dosta Srba u oko 250 pravoslavnih domova. Zabrinut je sve, za svoj narod, ali i za hramove.

© Foto : Sputnjiku ustupio Saša UmićevićOtac Saša kaže da je ovo najjači udar do sada, da ima jako puno povređenih.
Srpski paroh iz razorene Petrinje: Stravično je, još se trese, u prekidu su veze sa Srbima - Sputnik Srbija
Otac Saša kaže da je ovo najjači udar do sada, da ima jako puno povređenih.

"Ne znam šta je sa crkvama, ne znam, jer ne mogu nigde maknuti odavde, non stop tlo podrhtava, bukvalno se oseti na svakih pola minuta. U okolini grada su sela u kojima živi srpsko stanovništvo. Nemam informacije o njima, jako je teško dobiti bilo koga, veze su u prekidu, a internet malo radi, malo ne radi. Sada je, posle ovog udara, sve nekako stalo, ne znamo šta nas čeka, seizmolozi misle da nije dobro", kaže otac Saša na kraju razgovora za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala