Skupština Crne Gore izglasala izmjene Zakona o slobodi vjeroispovjesti

© Sputnik / Nebojša PopovićZdravko Krivokapić u Skupštini Crne Gore
Zdravko Krivokapić u Skupštini Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Skupština Crne Gore izglasala je rano jutros izmjene Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Za je glasao 41 poslanik vlasti. Opozicija nije bila prisutna u parlamentu.

Glasanju je prethodila agonija zbog višesatnog odbijanja Državne izborne komisije(DIK) da verifikuje poslanički mandat poslanici Suadi Zoronjić iz redova vladajuće koalicije "Crno na bijelo", što je od strane vlasti protumačeno kao pokušaj "državnog udara".

Počinje era vladavine prava u Crnoj Gori

"Izmjene Zakona o slobodi vjeroispovjesti prošle su 365 dana debate, tokom koje su plebiscitarno podržane od više stotina hiljada građana Crne Gore", kazao je ministar pravde, Vladimir Leposavić.

“Izglasavanjem izmjena Zakona o slobodi vjeroispovjesti počinje jedna nova normalna era vladavine prava u Crnoj Gori”, poručio je ministar.

Izvjestilac zakonodavnog odbora za ljudska prava i slobode Marko Kovačević(NSD) kazao je da je bivši režim i danas pokušao da izigra izbornu volju građana.

“Ovo večeras je zadnji ekser u kovčeg DPS-a”, kazao je Kovačević.

Slaven Radunović ispred poslaničkog kluba Demokratskog fronta kazao je da će nepravda da bude ispravljena.

“Najvažnije je da je zakon ne bude diskriminatorski i da će da bude jednak za sve”, kazao je Radunović.

On je kazao da je ono sto je večeras uradila Državna izborna komisija(DIK) pokušavši da ne verifikuje mandat poslanici koja ga je zaslužila na izborima nešto što niko normalan ne bi uradio i nešto sto nikada u Evropi nije viđeno.

“Ovo je dokaz sa kakvom smo diktaturom imali posla”, kazao je Radunović.

Stavljena tačka na sukobe

Boris Bogdanović u ime koalicije “Mir je naša nacija” kazao je da je zakon o slobodi vjeroispovjesti bio ključni kamen spoticanja između bivšeg režima i građana.

“Ovim konačno stavljamo tačku na sukobe koje je ovaj zlokobni zakon proizveo”, kazao je Bogdanović.
On je dodao da su večeras svi građani Crne Gore pobjednici i da pišu istoriju.

“Privatna i crkvena imovina moraju biti nedodirljivi bez obzira ko je vlast”, poručio je Bogdanović.

U ime Socijalističke narodne partije(SNP) Vladimir Joković je kazao da se Crna Gora večeras vraća u redovno stanje kakvo je bilo poslednjih 800 godina Mitropolije crnogorsko-primorske.

Božena Jelušić iz Građanskog pokreta URA kazala je da pravoslavna Crkva u Crnoj Gori danas ne može da pomiri svoje vjernike. Ona je kazala da je bila protiv da se sada glasa za ovaj zakon zbog spornosti ustavnosti.

“Ono na šta međutim ne pristajem je da se spinuje javno mnjenje i podižu emocije. Zato sam danas isključila sve društvene mreže. Nije istina da danas odlučujemo između države i SPC. Ovo je Crna Gora i biće isto sto je bila”, kazala je Jelušić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala