Sastanak Saveta Rusija-NATO: Poziv Moskvi i dalje važi

© SputnikZastave Rusije i NATO
Zastave Rusije i NATO - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Moskva još nije odgovorila na predlog Alijanse da se održi sastanak Saveta Rusija-NATO, ali da taj poziv i dalje važi, prenosi agencija DPA.
„Početkom 2020. godine pozvali smo Rusiju na sastanak Saveta Rusija-NATO. Oni nisu odgovorili, ali naš poziv i dalje stoji“, rekao je Stoltenberg, ističući da „poziva Rusiju na dijalog“.

Stoltenberg veruje da će dijalog „doprineti smanjenju rizika od incidenata, nesrećnih slučajeva i pogrešnih procena i da može doprineti poboljšanju odnosa“.

Početkom decembra objavljen je izveštaj o reformi Alijanse „NATO-2030“ u kome se navodi da NATO smatra Rusiju glavnom vojnom pretnjom za svoju bezbednost bar do 2030. godine. Istovremeno, Alijansa smatra da treba sačuvati Savet Rusija-NATO kao instrument za politički dijalog o mirnom suživotu sa Rusijom, ali namerava da vodi taj dijalog „sa pozicije sile i atlantskog jedinstva“.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da, ukoliko bi se održavao sastanak saveta Rusija-NATO, on treba da bude orijentisan na suštinski razgovor o potrazi rešenja za postojeće probleme, a da je sastanak radi sastanka neprihvatljiv.

Ruska strana je pojasnila da je ideja o održavanju sastanka izneta tokom kontakata sekretarijata NATO i stalnog predstavnika Rusije pri Alijansi. Kako je saopšteno, dogovor nije postignut, jer su Rusima ponovo „predlagali da razgovaraju o Ukrajini, što je na toj platformi besmisleno“.

Pročitajte još:

 

 

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala