Testiranje pokazalo: Ruska vakcina protiv korone ne utiče negativno na potomstvo

© Sputnik / Mihail Golenkov / Uđi u bazu fotografijaKutija sa ampulama vakcine protiv kovida "EpiVakKorona"
Kutija sa ampulama vakcine protiv kovida EpiVakKorona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Druga registrovana ruska vakcina protiv virusa korona „EpiVakKorona“ centra „Vektor“ nema negativan uticaj na zdravlje potomstva, saopštila je pres-služba „Rospotrebnadzora“. Takođe je saopšteno da su u toku ispitivanja na starijima od 60 godina i da je do sada svih 150 dobrovoljaca dobilo prvu dozu vakcine.
Kako je saopšteno, centar „Vektor“ je 15. decembra završio pretklinička ispitivanja reproduktivne toksičnosti vakcine, koja su sprovođena na polno zrelim mužjacima i ženkama pacovima, kao i na skotnim ženkama. Vakcinacija životinja u dozama ravnim jednoj vakcini namenjenoj za čoveka i u 10 puta većoj dozi nije dovodila do snižavanja stope plodnosti, nije uticala na trajanje naredne trudnoće, pokazatelje smrtnosti pre i posle implantacije, kao i na broj potomaka.

Vakcina nije uticala ni na stopu preživljavanja potomstva, nije izazivala poremećaje u fizičkom razvoju, sazrevanju senzorno-motoričkih refleksa, precizirano je u saopštenju.

Vakcinisanje skotnih ženki pacova nije dovelo do povećanju broja stope smrtnosti fetusa, promeni njihove mase i veličine, razvoja patologije koštanog sistema i unutrašnjih organa. Vakcina nije uticala ni na fizički razvoj potomstva.

„Na osnovu dobijenih podataka zaključeno je da vakcina 'EpiVakKorona' nema embriotoksična svojstva i ne utiče na generativnu funkciju“, zaključuje se u saopštenju.

Iz Ruske službe za sanitarni nadzor i kontrolu Sputnjiku je saopšteno da je svih 150 dobrovoljaca starijih od 60 godina dobilo prvu dozu vakcine „EkiVakKorona“, a 89 ljudi i drugu dozu.

Ispitivanja vakcine na starijima od 60 godina započeta su 21. novembra, kada je vakcine primilo prvih pet dobrovoljaca. Oni su dan proveli u bolnici pod nadzorom lekara. Nakon 72 časa vakcine su primili i ostali dobrovoljci. Vakcinacija je sprovođena u grupama od 30-40 osoba i svi su proveli u bolnici 24 časa pod nadzorom. Stanje dobrovoljaca će se pratiti pola godine. Izveštaj o rezultatima ispitivanja će biti predat Ministarstvu zdravlja u februaru.

 

„EpiVakKorona“ je druga ruska vakcina protiv virusa korona (prva je „Sputnjik Ve“) koja je registrovana u Rusiji. Preparat je napravljen na osnovu peptinih antigena, a proizvođač je centar „Vektor“ Ruske službe za sanitarni nadzor i kontrolu.

Započeta je proizvodnja vakcine, a do kraja godine ruski regioni će dobiti više od 14.000 doza.

Osim 150 dobrovoljaca, starijih od 60 godina, u postregistracionim ispitivanjima vakcine učestvuju još 2.194 punoletne osobe.

Pročitajte još:

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala