Upozoravajuća analiza Rusije za kraj godine: Zapad izabrao konfrontaciju umesto dijaloga

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije sumiralo je glavne rezultate spoljne politike u 2020. godini. Zaključak je da se odnosi Rusije sa kolektivnim Zapadom nisu promenili na bolje.
„U politici NATO, EU i niza njihovih članica preovladali su konfrontacioni pristupi nad konstruktivnim principima“, saopštilo je rusko Ministarstvo.

Moskva preduzima konkretne korake kako bi osigurala smanjenje napetosti na liniji Rusija-NATO, ističe se.

„Konkretno, Rusija je uvela jednostrani moratorijum na razmeštanje raketa srednjeg i malog dometa kopnenog baziranja u Evropi“, podseća rusko Ministarstvo.

Govoreći o odnosu sa Nemačkom, navodi se da je Rusija ove godine održavala redovan politički dijalog sa tom zemljom, uprkos smanjenju pozitivnog dijaloga u bilateralnim odnosima.

„U okviru zasedanja Rusko-nemačkog ekonomskog saveta u decembru održana je ceremonija otvaranja manifestacije unakrsne Godine ekonomije i održivog razvoja 2020-2022. U septembru je pokrenut projekat 'Godina Nemačke u Rusiji'“, ističe se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Ruska strana se osvrnula i na odnose sa SAD, ističući da Rusija pokazuje otvorenost za uzajamno korisnu saradnju sa Amerikom, zasnovanu na poštovanju međusobnih interesa.

„U odnosima sa SAD Rusija je polazila od shvatanja posebne odgovornosti koje naše dve zemlje imaju za održavanje međunarodne bezbednosti i strateške stabilnosti“, navodi se u saopštenju.

Takođe se ističe da je u odlazećoj godini jedan od važnih pravaca rada u bilateralnom pravcu bio „strateški dijalog“ o kontroli raketno-nuklearnog naoružanja.

Kada je reč o odnosu Rusije i Kine, rusko Ministarstvo ističe da je strateško partnerstvo dve zemlje u periodu pandemije imalo važan stabilizujući efekat na međunarodne odnose. Bilateralna saradnja o aktuelnim regionalnim i globalnim pitanjima dodatno je razvijena, posebno u UN i drugim vodećim međunarodnim platformama.

Ipak, na kraju se zaključuje da je nastavljen dijalog sa evropskim zemljama koje su zainteresovane za saradnju sa Rusijom.

 

Pročitajte još:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala