Rusija: Neprikladne Boreljove paralele između borbe protiv kovida i terorista DAEŠ-a

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Paralele koje je povukao visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj između borbe Rusije protiv kovida 19 i terorističke aktivnosti DAEŠ-a apsolutno su neprimerene, smatra portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Zaharova je prokomentarisala Boreljov članak „Važna borba protiv dezinformacija i manipulacija“ koji je objavljen na sajtu Evropske službe za spoljnu politiku.

„U svom blogu na sajtu Evropske službe za spoljnu politiku šef evropske diplomatije pokušava da povuče apsolutno neprimerene paralele između napora Rusije u borbi protiv ove bolesti i neopravdanih terorističkih aktivnosti DAEŠ-a. Borelj usput, šireći ‘lažne informacije’, satanizuje ruske medije i novinare. Pozivajući na suprotstavljanje manipulacijama u medijima, čini se da sam pokazuje jasne simptome zaražavanja ‘infodemijom’“, istakla je Zaharova.

Prema njenim rečima, za Moskvu „nije bilo otkrovenje“ da je sve veći „rat vakcina“ u poslednje vreme praćen poplavom glasina, lažnih ili namerno iskrivljenih informacija.

Sedište NATO-a - Sputnik Srbija
NATO optužio Rusiju da dezinformiše zapadni Balkan

„Nažalost, ova pojava postala je jedan od neodeljivih atributa trenutne pandemije kovida 19. Istovremeno smo bili šokirani činjenicom da se tako istaknuti predstavnik međunarodne politike kao što je Borelj pridružio ovoj praksi“, naglasila je portparolka.

„Retoriku visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost ne možemo shvatiti drugačije nego kao pokušaj nelojalne konkurencije usmerene protiv Rusije i ruskih vakcina. Zahtevamo od Brisela da objasni svoje reči koje čitaoce dovode u zabludu“, zaključila je Zaharova.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj optužio je danas ruske državne medije za širenje lažnih informacija o evropskim i američkim vakcinama protiv korona virusa u zemljama u kojima, kako tvrdi, Rusija želi da proda svoju vakcinu „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

Borelj je tvrdio da su oni koji razvijaju vakcine na Zapadu „otvoreno ismevani“ u ruskim medijima što je, kako je naveo, u pojedinim slučajevima dovelo do „apsurdnih tvrdnji da će vakcine pretvoriti ljude u majmune“, preneo je Rojters.

„Takvi su narativi očigledno usmereni na zemlje u kojima Rusija želi da proda svoju vakcinu, ‘Sputnjik Ve’“, smatra Borelj i upozorava da takvi potezi predstavljaju pretnju po javno zdravlje u vreme pandemije kovida 19. Borelj, međutim, nije naveo konkretne primere.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala