„Mislili su da padaju bombe, da neće jesti“ – Vujović o gostovanju Barselone u Srbiji /video/

© AFP 2023 / -Legendarni rukometaš i trener Veselin Vujović
Legendarni rukometaš i trener Veselin Vujović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Veselin Vujović, legendarni rukometaš, otkrio je zanimljivu anegdotu iz perioda kada je igrao za Barselonu.

Vujović, koji je jedan od najboljih rukometaša svih vremena, igrao je za katalonski klub u periodu od 1988. do 1993. godine.

Legendarni rukometaš prethodno je devet godina igrao za Metaloplastiku sa kojom je osvojio sedam uzastopnih titula prvaka Jugoslavije, četiri Kupa i dve Lige šampiona.

U to vreme Barselona nije bila gigant kao što je danas, želela je da dođe do prve titule prvaka Evrope i zbog toga su angažovali Veselina Vujovića.

Proslavljeni rukometaš proveo je pet godina u Kataloniji i u trećoj sezoni sa ekipom se popeo na vrh Starog kontinenta.

Sledeće godine navršava se 30 godina od osvajanja tog trofeja i Vujović se u podkastu „Balkan hendbol“ prisetio finala koje je Barsa igrala sa Proleterom iz Zrenjanina.

U Srbiji je tih godina bilo teško stanje, Jugoslavija se raspadala i mnogi rukometaši Barselone bili su skeptični povodom situacije u zemlji.

„Bilo je vreme rata, problema, sankcija u Srbiji. Dođem sa Barselonom, smeste nas u hotel, a svi (saigrači i treneri) došli sa predrasudama. Govorili su: 'Imamo li šta da jedemo? Padaju li bombe?' A mi dođemo i oni oduševljeni hotelom. Neverovatno. Sutradan krenemo za Zrenjanin autobusom, a ono polja zelena, žito i kažu: 'Kako je ovo fenomenalno, kako je lepa zemlja“, rekao je Vujović.

Vujović je potom otkrio kako je objasnio igračima situaciju u dvorani „Medison“ koja je bila, blago rečeno, loša.

„Ulazimo u dvoranu 'Medison', a ono... katastrofa. Ispod tribina svlačionice, unutra zakucani ekseri, negde imamo, negde nemamo da se skidamo. Oni svi zbunjeni, a ja im kažem: 'Slušajte, imaju oni novu dvoranu od 7.000, odmah pored, ali ovo je najstarija dvorana u Jugoslaviji i oni su iz tog razloga finale hteli da odigraju ovde, kao istorijski događaj. Oni mi odgovore: 'A, super'. Rekao sam to da ispeglam situaciju“.

Finale Lige šampiona igralo se na dve utakmice i prva se igrala u Zrenjaninu.

Proletar je odigrao fantastičnu utakmicu, pobedio je 23:21, međutim, utisak je bio da su mogao i sa većom prednošću da ode u prestonicu Katalonije.

To je priznao i Vujović:

„Bila je ozbiljna utakmica, Proleter je imao sjajnu ekipu, strahoviti igrači, od Momira Rnića i uz veliko čudo i napor nismo doživeli ozbiljniji poraz u Zrenjaninu. Moje mišljenje je bilo da oni ne mogu da izdrže u Barseloni taj pritisak, ali su odigrali do kraja tako muški, da bez obzira na batine koje sam dobio od Nikočevića i još nekih igrača, sam im čestitao i bio sam ponosan da su se tako pokazali i reprezentovali naš rukomet“.

Ekipa iz Zrenjanina u Barselonu je otišla sa dva gola prednosti i u dramatičnom meču izgubili su 20:17, a ukupno 41:40.

Proleter je ostao bez trofeja, a Vujović je osvojio treću titulu šampiona Evrope.

Legendarni rukometaš posle igračke karijere ušao je u trenerske vode, više od dvadeset godina bavi se tim poslom, a trenutno je bez angažmana.

Drama i težak poraz – Nenadić trku za finale okončao crvenim kartonom /video/

Hrvat neće Srbina za selektora: Vujovićevi trenerski kvaliteti ravni su nuli

Kraj za Srbiju na Evropskom prvenstvu!

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala