Kijev i dalje traži ikonu koju je Dodik poklonio Lavrovu

© Sputnik / Mihail Voskresenski / Uđi u bazu fotografijaMIP Ukrajine
MIP Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajina se obratila Bosni i Hercegovini sa zahtevom da joj se bez odlaganja preda ukrajinska ikona, ranije poklonjena šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, rekao je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko.
„Ukrajinska strana takođe je izrazila spremnost da sarađuje sa bosansko-hercegovačkim istražnim organima kako bi se razjasnile sve okolnosti u vezi sa iznošenjem ikone sa teritorije naše zemlje“, rekao je Nikolenko, pišu ruski mediji.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine u saradnji sa Ministarstvom kulture i informacione politike Ukrajine, kancelarijom generalnog tužioca, nacionalnom policijom i kulturnim institucijama, uključujući i Interpol, preduzima mere kako bi se utvrdile okolnosti, vremenski period i osobe koje su odgovorne za oduzimanje i iznošenje ikone iz Ukrajine, dodao je on.

„Kancelarija srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika informisala je ambasadu Ukrajine da se ikona Svetog Nikole koju je političar poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, navodno, nalazila u posedu porodice iz Republike Srpske i da je porodična ikona. Međutim, nisu dostavljeni nikakvi prateći dokumenti o zakonitosti prenosa ikone na teritoriju Bosne i Hercegovine. Ovim, pitanje o stvarnim okolnostima pod kojima se artefakt našao u Bosni i Hercegovini i načina njegovog dolaska u posed ostaje otvoreno“, naglasio je on.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova predalo je pre nekoliko dana ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi ikonu iz 18. veka koju je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu prilikom susreta u Sarajevu 14. decembra.

Ranije je Ambasada Ukrajine u BiH uputila notu Ministarstvu spoljnih poslova republike sa zahtevom da se Kijevu vrati ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala