Abazović objavio: Uhapšen ambasador Crne Gore u Poljskoj Budimir Šegrt

© Sputnik / Vitaliy Belousov / Uđi u bazu fotografijaHapšenje
Hapšenje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović objavio je da je uhapšen bivši ministar zdravlja i ambasador Crne Gore u Poljskoj Budimir Šegrt.

"Nema nedodirljivih! Borba protiv visoke korupcije ostaje prioritet! Dokazaćemo da je država jača od organizovanog kriminala!", objavio je Abazović na društvenoj mreži Tviter.

"Vijesti" su ranije danas objavile da je specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević odredila je tužilačko zadržavanje do 72 sata nekadašnjem izvršnom direktoru privatne bolnice "Meljine" Budimiru Šegrtu, nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Šegrt je, prema saznanjima "Vijesti", negirao da je počinio krivično delo za koje ga sumnjiči SDT. Zadržavanje je određeno i nekadašnjem zameniku direktora bolnice "Meljine", Radivoju Božoviću.

Osumnjičen za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju

Specijalna državna tužiteljka ih saslušava "u svojstvu osumnjičenih za krivično delo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju".

Šegrt je, nakon angažmana u bolnici koju je država prodala konzorcijumu na čelu sa Atlas grupom, bio ministar zdravlja 2015 - 2016. godine.

Prema podacima iz biografije, u Atlas grupi je 2009. radio kao vođa projekta “Meljine kompleks”, a 2010. dobio je mesto izvršnog direktora privatne zdravstvene ustanove Opšta bolnica Meljine.

Za kontrolu ugovora o kupoprodaji "Meljina" bio je zadužen, uz Ministarstvo finansija, i resor zdravlja kojim je upravljao.

Budimir Šegrt je ambasador Crne Gore u Poljskoj.

Vukčević je 25. decembra saopštila da su istraživanjem kupoprodaje bolnice u Meljinama utvrdili da je država oštećena za oko 10 miliona eura.

Ona je naglasila da je kupac ugovorom bio obavezan da uloži 119 miliona eura, a da je investirao 17.000 eura.

Objasnila je da je kupac (konzorcijum na čijem čelu je bila Atlas grupa) po nalogu Duška Kneževića (predsednik Atlas grupe), a suprotno ugovoru, založio imovinu za kredite koji nijesu korišteni namenski, prenose "Vijesti".

"Ti krediti su veći od 11 miliona eura i ni danas nijesu vraćeni", rekla je specijalna tužiteljka.

Vlada je vojno-bolnički kompleks u Meljinama prodala sredinom 2008. godine, a ugovorena kupoprodajna cena je bila 25 miliona eura.

U toj privatizaciji prošlo se - od obećanja za preporod i neispunjenih ugovorenih investicija, preko zahteva države da se raskine ugovor i stečaja, istrage o tom poslu, do pokretanja arbitražne parnice Atlas grupe koja traži obeštećenje, tvrdeći da su crnogorski nadležni organi "nezakonuto postupali i u slučaju kompleksa Meljine".

Specijalno državno tužilaštvo do sada je protiv Duška Kneževića podiglo više optužnica - za organizovanje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju, prenose "Vijesti".

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala