Skupština Crne Gore: Zeleno svijetlo za izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti

© Sputnik / Nebojša PopovićZasedanje Skupštine Crne Gore
Zasedanje Skupštine Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Skupštinski Odbor za ljudska prava i slobode dao je zeleno svijetlo za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica i predložio Skupštini da ga usvoji. Poslanici DPS-a napustili su prethodno sjednicu Odbora i nijesu učestvovali u glasanju.

DPS napustio sjednicu

Halil Duković iz DPS-a na početku je kazao da nije pozvana niti je dozvoljeno prisustvo Crnogorskoj pravslavnoj crkvi (CPC), zajednici koja, kako je kazao,predstavlja najbrojniju populaciju u Crnoj Gori - nacionalne Crnogorce.

„Naš stav je da bojkotujemo rad takvog Odbora, razlog zbog čega smo ovdje je značaj koji je iskazan preko Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Mi smo danas samo ovdje, u daljem toku ćemo bojkotovati rad ovog Odbora koji ne treba da pravi diskriminaciju“, kazao je Duković.

Predsjednik Odbora Jovan Vučurović iz DF-a kazao je na to da je pozvao samo tradicionalne crkve i vjerske zajednice.

I Vesna Pavićević iz DPS-a pitala je predstavnike vlasti da li su dobili mišljenje Venecijanske komisije povodom izmjena zakona o slobodi vjeroispovijesti. „Ako nemamo to mišljenje, tražićemo pauzu“, kazala je ona.

Neophodno je bilo pozvati sve vjerske zajednice, kazao je i Mevludin Nuhodžić iz DPS-a dok je njegova koleginica Aleksandra Vuković, takođe iz DPS-a, kazala je da je riječ o „ataku na ljudska prava i slobode“.

„Šta je ovo, urušavanje države i njenih institucija. Kolege, napustimo ovu sjednicu“, kazala je Vuković, nakon čega su poslanici DPS-a izašli iz sale.

© Sputnik / Nebojša PopovićZasedanje Skupštine Crne Gore povodom odluke o Prijedlogu zakona o slobodi vijeroispovesti
Skupština Crne Gore: Zeleno svijetlo za izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti - Sputnik Srbija
Zasedanje Skupštine Crne Gore povodom odluke o Prijedlogu zakona o slobodi vijeroispovesti

Nije novi zakon, već se mijenja postojeći

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić kazao je kao predstavnik predlagača da se ne usvaja novi Zakon, već da se u manjem obimu mijenja Zakon koji već postoji i o kojem je Venecijanska komisija već dala mišljenje.

„Izmjenama je predviđeno da se nijedan upis ili stečeno pravo bilo koje vjerske zajednice ne dovodi u pitanje. Zakon je usklađen sa standardima da ne djeluje retroaktivno i da ne vrši diskriminaciju pred sudom“, kazao je Leposavić.

Marko Milačić iz Prave Crne Gore kazao je da će Zakon da pomiri Crnu Goru.

„Mi donosimo Zakon pomirenja, koji će da pomiri sve vjerske zajednice i donese pravdu“, kazao je.

Miodrag Lekić iz Demosa kazao je da Zakon nije kraj priče o ovoj materiji i da treba da izdrži probu vremena.

„Sve vjerske zajednice imaju ista prava i obaveze, koje su tradicionalne a koje nijesu treba uspostaviti kriterijume slično kao što je urađeno u Hrvatskoj“naveo je ombudsman Siniša Bjeković.

„Ovo što su danas rekli članovi Odbora iz DPS-a asocira na diskriminaciju, ali da li je diskriminacija? Da li postoji pravo određenog subjekta ili organizacije, takvo pravo ne postoji i zbog toga Vučurović nije učinio diskriminaciju u pravnom smislu“ naveo je ombudsman.

On je naglasio da je dijalog između državnih organa i predstavnika svih vjerskih zajednica jako potreban.

Predsjednica Jevrejske zajednice Nina Ofner Bokan smatra da je Vučurović trebalo da pozove na sjednicu predstavnike CPC.

„Predstavljaju narod koji je ispred, vi ste bili u njihovoj koži“, kazala je ona Vučuroviću.

Ovaj Zakon se odnosi isto prema svim vjerskim zajednicama, kazao je Leposavić.

„Ne završava se posao, primjena Zakona će biti važna“, kazao je ministar.

Crna Gora matična država SPC, ali crkvena imovina nije državna

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović kazao je da SPC, njene eparhije, sveštenstvo i rad, podliježu zakonima države Crne Gore, kao i da su upisani u knjige države Crne Gore, ali da crkvena imovina nije državna.

© Sputnik / Nebojša PopovićZasedanje Skupštine Crne Gore povodom odluke o Prijedlogu zakona o slobodi vijeroispovesti
Skupština Crne Gore: Zeleno svijetlo za izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti - Sputnik Srbija
Zasedanje Skupštine Crne Gore povodom odluke o Prijedlogu zakona o slobodi vijeroispovesti
„Svi smo učesnici jednog velikog časa demokratije, jednog velikog časa upoznavanja sa osnovama prava i možemo nekad da palimo baklje, da vičemo, možemo da idemo mirno sa svijećama u povorci, kako ko zna i ima afiniteta.

Mi se upoznajemo sa tekovinama ljudske civilizacije. Crkva djeluje u svojoj matičnoj državi, SPC i njene eparhije djeluju, žive, rade, osnivaju imovinu u svojoj matičnoj državi Crnoj Gori i ne doživljavamo da je grijeh ako napravimo distinkciju između toga šta je državna a šta crkvena imovina“, naveo je Gojko Perović ispred SPC.

„Želimo da budemo ne samo podanici države, već da budemo i u jedinstvenoj evidenciji države“, naveo je Perović.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala