U Argentinu uskoro stiže druga komponeta ruske vakcine

© Foto : RFPI i Centr imeni Gamalei / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv virusa korona Institua "Gamaleja"
Vakcina protiv virusa korona Institua Gamaleja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Argentina je za sada dobila samo prvu komponenetu vakcine „Sputnjik Ve“, druga će biti isporučena u roku od tri nedelje, izjavio je direktor centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.
„Isporučeno je 300 hiljada doza prve komponente 'Sputnjika Ve'. Kroz tri nedelje će Argentini biti isporučena druga komponenta, možda i pre, ali ne kasnije od tog roka“, rekao je Gincburg.

Prema rečima direktora „Gamaleja“, proizvođači su trenutno prilagodili opremu tako da količina druge komponente bude jednaka prvoj.

„Ne samo što sustižemo proizvodnju, već je ruski premijer Mihail Vladimirovič Mišustin u petak rekao da ćemo sprovesti plan isporuke preko očekivanog u poređenju sa planom koji je vlada još pre mesec dana odobrila, i ja takođe to potvrđujem“, izjavio je Gincburg.

On je precizirao da su preduzeća povećala broj reaktora za proizvodnju druge komponente ruske vakcine.

Argentina čeka isporuku ruske vakcine

Istovremeno, argentinski ministar zdravlja Hines Gonzales Garsija izjavio je da se vlada Argentine nada da će u januaru dobiti pet miliona doza „Sputnjika Ve“, uključujući i milion doza druge komponente preparata.

„Prema ugovoru bi u januaru trebalo da stigne pet miliona doza vakcine 'Sputnjik Ve'. Trebalo bi da postoji četiri miliona doze prve komponente i milion doza druge“, rekao je on za radio „AM 750“.

Avion u kojem je dopremljena vakcina Sputnjik Ve u Argentinu - Sputnik Srbija
Predsednik Argentine zahvalio Putinu na isporuci vakcine „Sputnjik Ve“

Prema rečima ministra, Argentina u februaru očekuje još 14,7 miliona doza ruske vakcine.

Ministarstvo zdravlja takođe računa na to da će krajem februara-početkom marta zemlja početi da dobija vakcine britansko-švedske kompanije „Astra Zeneka“. Argentina je kupila ukupno 22 miliona doza tog preparata.

„Nastavljamo pregovore sa dva kineska proizvođača“, dodao je Gonzales Garsija.

Prva velika partija vakcine „Sputnjik Ve“ je isporučena Argentini 24. decembra, a dan ranije je preparat registrovan u toj zemlji. Masovna vakcinacija bi trebalo da počne 29. decembra. Kako je saopštio Ruski fond za direktna ulaganja, ta isporuka je deo ukupnog planiranog obima od 10 miliona doza.

Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je u avgustu prvu na svetu vakcinu za prevenciju kovida 19, koju je razvio Naučni institut „Gamaleja“ zajedno sa ruskim Fondom za direktne investicije. Vakcina je nazvana „Sputnjik Ve“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala