Srbija ima Đokovića, ali Rusija „ima“ Top 10

© AFP 2023 / GLYN KIRKNovak Đoković i Danil Medvedev
Novak Đoković i Danil Medvedev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novak Đoković se približio Rodžeru Federeru na večnoj listi, dok bilo kakvih pomaka u renkingu nije bilo.

Đoković je u ponedeljak, 28. decembra 2020. godine, započeo 301. nedelju na vrhu ATP rang liste.

Srbin je sezonu završio na prvom mestu, pa mu se do početka nove i dalje broje nedelje na tronu.

Promena na bodovnom stanju nema, pa je srpski teniser ostao na 12.030 bodova, a iza su Rafael Nadal sa 9.850, Dominik Tim sa 9.125, Danil Medvedev sa 8.470, Rodžer Federer sa 6.630...

Top 10 još čine i Stefanos Cicipas (5.925), Saša Zverev (5.525), Andrej Rubljov (4.119), Dijego Švarcman (3.455) i Mateo Beretini (3.075).

Rusija je time jedina zemlja koja među najboljih deset tenisera sveta ima dvojicu predstavnika.

Prvi po broju nedelja na prvom mestu je i dalje Federer, ali će Đoković gotovo sigurno prestići Švajcarca početkom marta.

Podsetimo, Novaku je ova godina bila šesta u kojoj je sezonu završio na prvom mestu, pa je sada suvlasnik rekorda sa Pitom Samprasom.

Iza njega su sa po pet Federer, Nadal i Džimi Konors, a ovaj statistički parametar nije jedini koji Novak želi da potpuno prisvoji do kraja karijere.

Pored broja nedelja na prvom mestu i sezona završenih na teniskom tronu, Srbin cilja i na rekord po broju osvojenih Grend slem titula, ali tu kaska za Rodžerom i Rafom, koji naspram njegovih 17 imaju 20 osvojenih titula.

Tu su, naravno, i Olimpijske igre, gde Novak ima „samo“ bronzu, a novu priliku za zlato imaće u Tokiju 2021. godine.

Rodžer je odustao od Australijan opena i pomerio povratak na teren, ali će mu se i dalje pisati bodovi osvojeni prošlogodišnjim plasmanom u polufinale, zbog novih pravila donesenih zbog pandemije virusa korona.

Bodovi će, takođe, biti upisani i Đokoviću, koji brani titulu, pa će se u Melburnu od 8. februara boriti „samo“ za prestiž i novi Grend slem trofej.

Što se ostalih srpskih igrača tiče, tu takođe nije bilo promena.

Dušan Lajović je 26. na listi, pa slede Filip Krajinović na 28. mestu, Miomir Kecmanović na 44, Laslo Đere na 57, Nikola Milojević na 138, Danilo Petrović na 142, Viktor Troicki na 201...

Novak Đoković - Sputnik Srbija
Britanijo, ko je, zapravo, „kovidiot“?

Zanimljivo da Janko Tipsarević zbog „korona pravila“ i dalje drži 263. poziciju na svetu iako se penzionisao pre više od godinu dana.

Što se ruskih tenisera tiče, pored dva pomenuta u Top 10 (Medvedev, Rubljov), do Top 100 tu je još samo Karen Hačanov, koji je 20. na svetu.

Slede Aslan Karatsev (112), Jevgenij Donskoj (123), Roman Safiulin (182)...

​U ponedeljak je izašla i VTA rang lista, pa ni tu, zbog pauze, nema promena, ali nema ni jurenja rekorda kao kod muškaraca.

Prva je Australijanka Ešli Barti, druga Rumunka Simona Halep, a treća Japanka Naomi Osaka.

Dop Top 10 slede Amerikanka Sofija Kenin, Ukrajinka Elina Svitolina, Čehinja Karolina Pliškova, Kanađanka BiankaAndresku, Čehinja Petra Kvitova, Holanđanka Kiki Bertens i Beloruskinja Arina Sabalenka.

Danil Medvedev - Sputnik Srbija
Rus „kvari“ sistem, postavlja standarde – i zbog toga dominira

Srbija na začelju Top 100 ima Ninu Stojanović, a do Top 200 još tri – Olgu Danilović (183), Nataliju Kostić (191) i Ivanu Jorović (194).

Nekada 39. teniserka sveta Aleksandra Krunić je na razočaravajućoj 231. poziciji.

Što se Ruskinja tiče, najbolja je Jekaterina Aleksandrova koja je 33, a prate je Svetlana Kuznjecova na 36, odnosno Anastasja Pavljučenkova na 38. mestu.

Top 100 je prepun Ruskinja, pa u njemu imamo i Veroniku Kudermetovu (46), Anu Blinkovu (61), Darju Kasatkinu (72), i Varvaru Gračevu (94).

Da li će Novak ponovo plakati ili će se Federer oprostiti zlatom?

Troicki ekskluzivno za Sputnjik: Nisam došao kao „vanzemaljac“

I „velika trojka“ ima rok trajanja

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala