Rusija najavila ispitivanje leka protiv kovida 19 na osnovu antitela

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaTestovi na antitela
Testovi na antitela - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ispitivanja leka za lečenje pacijenata sa virusom korona na bazi antitela počeće na jesen 2021. godine, rekao je za Sputnjik direktor Centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.
„Nadam se da će klinička ispitivanja početi na jesen, prva i druga faza ispitivanja. Za dobijanje antitela koriste se razne tehnologije kojima bi se dobio klinički preparat. Imaju malo drugačija svojstva. Koje svojstvo će biti bolje i koji će lek imati prednosti u odnosu na tehnologiju, nikada ne možemo unapred reći. Jedino što tvrdim je da, ako to radite ozbiljno i temeljno, a ovo je jedini način na koji to moramo da uradimo, onda bi trebalo da razvijemo ovaj lek koristeći nekoliko tehnologija odjednom, što se i sada radi“, rekao je Gincburg.

Odgovarajući na pitanje o mogućim rizičnim grupama za takav lek, ekspert je naveo da „za to služe klinička ispitivanja“.

Prema njegovim rečima, ruski preparat za lečenje korone na bazi antitela primenjivaće se kao infuzija, a očekuje se da se njegov efekat pojavi kroz 7-10 dana.

„To nije injekcija, već je u vidu infuzije - bolesnicima se uvodi intravenozno. Uvodi se jednokratno tokom sat - sat i po vremena, a u kojim intervalima i koliko puta treba uvoditi - to je ono što moji saradnici znaju! Konvencionalna antitela brzo izlučuju bubrezi. A zaposleni u institutu 'Gamaleja' znaju kako da naprave takva antitela da ona cirkulišu u krvi 7-10 dana, ili čak i duže. To će se već nazivati lekom“, rekao je Gincburg.

On je dodao da, ukoliko se prognoze obistine, biće dovoljno „jedna, najviše dve infuzije“.

„Od trenutka zaražavanja, kada čovek počne da boluje, on prima takav preparat koji neutralizuje virus. U roku od sedam do 10 dana kod osobe počinju da se razvijaju sopstvena antitela. Kada počnu da se formiraju, naravno, on počinje da se oporavlja. I zbog ovih antitela izdržao je dok nije razvio sopstvena, u tome je poenta“, objasnio je Gincburg ideju lečenja preparatom na bazi antitela.
Vakcina – ilustracija - Sputnik Srbija
Rusija pravi pandan leka za koronu kojim se lečio Tramp

U novembru je Gincburg saopštio da Centar razvija lek protiv kovida na bazi antitela. Tada je izrazio nadu da će lek biti registrovan za oko godinu dana.

Ranije je list „Strejt tajms“ objavio da je lek za lečenje američkog predsednika Donalda Trampa od kovida 19 razvijen na osnovu uzoraka krvi trojice Singapuraca koji su preležali virus korona.

Nacionalni centar za zarazne bolesti Singapura odgovorio je na zahtev američke kompanije „Regeneron“ za saradnju, ali bez polaganja prava na intelektualnu svojinu za lečenje. Prema izveštajima Nacionalnog centra Singapura, kompanija je u početku tražila da odabere do 20 pacijenata koji su preležali kovid 19 i Centar je odabrao petoro ljudi, nakon čega je „Regeneron“ rekao da postoji dovoljno uzoraka za razvijanje leka sa antitelima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala