Otkriveni ključni detalji kovid-aplikacije: Dokaz da ste vakcinisani - na telefonu

CC0 / Pixabay / Pasoši
Pasoši - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) predstavila je ključne elemente dizajna IATA Travel Pass. Reč je o mobilnoj aplikaciji koja treba putnicima da pomogne da lako i sigurno organizuju svoje putovanje.

Zahvaljujući aplikaciji putnici bi bili sigurni da su put organizovali u skladu sa zahtevima određene države koji se tiču testiranja na kovid 19 ili vakcinacije.

Generalni i izvršni direktor Međunarodne asocijacije za vazdušni prevoz, Aleksandre de Juniak, naglasio je da je testiranje trenutno rešenje za bezbedno ponovno otvaranje granica i povezivanje ljudi.

Vremenom, ovo će se verovatno preneti na potrebu za vakcinacijom. U oba slučaja, presudan je siguran sistem za upravljanje informacijama o testiranju ili vakcinaciji. Travel Pass je rešenje kome mogu verovati kako putnici tako i države. Prilikom kreiranja aplikacije kao glavni prioriteti su postavljeni sigurnost podataka, pogodnost korišćenja i verifikacija, piše Travelmagazine.

IATA Travel Pass čuva kriptovane podatke, uključujući verifikovane rezultate testa ili vakcinacije na mobilnom uređaju putnika.

Putnik kontroliše koje informacije sa svog telefona će deliti sa aviokompanijama i vlastima. Nijedna centralna baza niti skladište podataka ne čuva ove informacije. Omogućavajući putnicima 100% kontrolu nad svojim informacijama, obezbeđuju se najviši standardi privatnosti podataka. Travel Pass je, takođe, kreiran po najvišim standardima zakona o zaštiti podataka, uključujući Opštu uredbu o zaštiti podataka EU (GDPR – General Data Protection Regulation).

Tehnički, aplikacija se izrađuje u skladu sa principima Samo-suverenog identiteta (Self-Sovereign Identity). U pitanju je termin koji se koristi za opisivanje digitalnog pokreta po kome pojedinac treba da poseduje i kontroliše svoj identitet bez uplitanja administrativnih vlasti.

Čovek drži telefon sa kju-ar kodom. - Sputnik Srbija
Zdravstveni pasoš – adut za kraj epidemije koji već podiže političku i društvenu buru

Najavljeno je da bi IATA Travel Pass trebalo da počne da se koristi početkom prvog kvartala 2021. godine. Aplikacija će biti dostupna kako za iPhone (iOS) tako i za Android platforme. Pogodnost i biološka bezbednost biće unapređeni integracijom u beskontaktne procese tokom putovanja.

Preporuke ICAO koje se tiču biološke bezbednosti uključuju upotrebu beskontaktnih procesa kako bi se smanjio rizik od prenosa virusa. To je jako važno kada se radi o predaji dokumenata tokom putovanja.

Za putnike to znači da će IATA Travel Pass stvoriti potencijal za pogodne beskontaktne procese od prijave (check-in) do ukrcavanja. Iako će potreba za verifikacijom informacija vezanih za kovid 19 nestati kada savladamo pandemiju, IATA Travel Pass će ostati kao korak napred u primeni beskontaktnog sistema putovanja, prenosi portal "B92".

Istraživanje IATA-e usred krize kovid 19 (iz septembra 2020. godine) pokazuje da će beskontaktni procesi biti popularni kod putnika:

  • 70 odsto putnika je zabrinuto kada predaje pasoš, telefon ili bording karte agentima avio-kompanija, osoblju obezbeđenja ili državnim službenicima na aerodromu
  • 85 odsto putnika je izjavilo da bi se osećali bezbednije ukoliko bi svi procesi na aerodromu bili beskontaktni
  • takođe, već je 44 odsto putnika navelo da je spremno da podeli lične podatke kako bi omogućili beskontaktne procese, što je znatno više u poređenju sa 30 odsto u junu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala