Kijev: Završili smo sa „ruskim svetom“

© AFP 2023 / Fabrizio BenschMinistar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba tvrdi da Kijev „nikada neće odustati od Krima i Donbasa“ uprkos poteškoćama u pregovorima u normandijskom formatu (Rusija, Nemačka, Francuska i Ukrajina).

Kijev je spreman za kreativna rešenja i konkretne korake u naporima da se reši sukob na istoku zemlje, izjavio je u intervjuu ministar za list „Internešnal politik“.

„Pregovori u normandijskom formatu, kao i u trilateralnoj kontakt grupi, daleko su od lakih i vrlo su naporni. Međutim, mi smo otvoreni za kreativna rešenja i insistiraćemo na konkretnim koracima za postizanje napretka u mirovnom procesu", rekao je Kuleba.
Državna zastava na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija
Za Kijev prioritet br. 1 u narednoj godini – suprotstavljanje Rusiji

Ministar navodi da Kijev „ni u kom slučaju ne bi odstupio od dva osnovna principa“.

„Prvo, Ukrajina nikada neće napustiti ni Krim ni Donbas. Drugo, Ukrajina će nastaviti svoj put kao evropska zemlja, kao deo Zapada, jer je njen raskid sa 'ruskim svetom' konačan. Ostalo je pitanje vremena i diplomatije. Pripadnost Ukrajine evroatlantskom Zapadu je nepovratna", rekao je ministar.

Kuleba navodi da Kijev neće dozvoliti da Donbas bude van ukrajinskog ustava i zakona i da se tamo održe lokalni izbori suprotno ukrajinskom zakonodavstvu.

On je pozvao i na oštrije sankcije protiv Moskve. „Da bi održali pritisak na Rusiju, čak ih treba i pojačati“, rekao je ukrajinski ministar.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala