Kako su ruski najmlađi „vojnici“ vratili osmeh na lice deci iz Karabaha /video/

© Foto : Vladimir GerdoCeremonija primanja u kadete pitomaca Prvog moskovskog kadetskog korpusa na Sabornom trgu moskovskog Kremlja
Ceremonija primanja u kadete pitomaca Prvog moskovskog kadetskog korpusa na Sabornom trgu moskovskog Kremlja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski kadeti organizovali su dve akcije čiji je cilj da njihovi vršnjaci iz Nagorno-Karabaha što pre osete miran život koji se vratio u region i i da se bliži Nova godina, izjavio je zamenik načelnik glavnog štab pokreta „Junarmija“ Anton Kuznjecov.

„Prva akcija koju su smislili naši mladi vojnici iz Krasnojarskog kraja je to što su na fasadi jednog od sirotišta deca nacrtala poznati fragment crtanog filma o mačku Leopoldu sa čuvenom frazom: 'Deco, hajde da živimo u slozi'. Snimili su video-poruku, koju ćemo uskoro pokazati deci“, rekao je Kuznjecov.

Druga akcija je „'Junarmija' deci Karabaha“.

„Kadeti širom Rusije spremili su novogodišnje poklone. Svaki kadet je svojim rukama napravio razglednicu za svako dete koje se nalazi ovde“, dodao je.

Direktorka jedne od škola Narine Sarkisjan je, sa svoje strane, ispričala da te akcije puno znače učenicima iz Karabaha.

„Danas sam prvi put videla nasmejanu decu nakon teških dana rata. Mi smo za mir i za takvu saradnju“, naglasila je ona.

Podsetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.

Dokument potpisan 10. novembra predstavlja četvrti pokušaj postizanja stabilne deeskalacije. Prethodna tri bila su neuspešna.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala