Jak zemljotres potresao Hrvatsku, osetio se i u Zagrebu /video/

© AFP 2023 / NICOLAS ASFOURIZemljotres
Zemljotres - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jak zemljotres, jačine 5,2 stepena Rihterove skale, pogodio je rano jutros Hrvatsku. Potres se osetio i u Zagrebu. Materijalna šteta u Sisku i Petrinji, gde su registrovana dva naknadna potresa.

Epicentar zemljotresa registrovan je na 50 kilometara jugoistočno od Zagreba i 13 kilometara jugozapadno od Siska, na dubini od dva kilometra. Seizmološka služba Hrvatske objavila je da su potom područje Petrinje u vrlo kratkom periodu pogodila još dva relativno snažna potresa, magnitude 4,7 i 4,1 stepeni. 

​Hrvatski mediji izveštavaju da je potres registrovan nešto pre 6.30 sati i da se osetio u celoj kontinentalnoj Hrvatskoj, pa i na obali. Navode da su uplašeni građani istrčali na ulice.

Seizmološka služba Hrvatske objavila je da je zemljotres bio snage pet stepeni po Rihteru, a nešto pre osam časova registrovan je još jedan potres jačine 4,9 stepeni.

Objavljen je i video-snimak potresa u Sisku koji su zabeležile nadzorne kamere.

Kako navodi portal „Indeks“, zemljotres se najviše osetio u Petrinji, gde je pričinjena materijalna šteta.

„Pogodio nas je snažan potres, nikada nisam ovo doživeo. Ne znam ima li žrtava, materijalne štete ima“, rekao je za regionalnu televiziju N1 Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje.

Zemljotres su osetili i stanovnici Siska, Velike Gorice, Ivanić-Grada. ​RTRS javlja da se potres osetio i u Banjaluci.

„Jutarnji list“ objavio je fotografije iz centra Siska na kojima se vidi da su pojedine zgrade pretrpele manja oštećenja.

Mnogi stanovnici se žale na popucale zidove i dimnjake.

Inače, u celom gradu u trenutku potresa oglasili su se alarmi na automobilima.

Podsetimo, u martu su Zagreb i okolinu pogodila dva zemljotresa slične jačine. U zoru 22. marta, Zagreb je pogodio zemljotres jačine 5,5 stepeni Rihterove skale. Potom je registrovano nekoliko naknadnih potresa, magnitude od 3 do 5 stepeni.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala