Imunitet od kombinovane vakcine „Sputnjik Ve“ i „Astra Zeneka“ trajaće dve godine

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja vakcine "Sputnjik Ve"
Proizvodnja vakcine Sputnjik Ve  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kombinovana vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ i kompanije „Astra Zeneka“ davaće imunitet dve godine, izjavio je direktor ruskog Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.

Gincburg je naveo da je Centar „Gamaleja“ predložio kolegama iz Oksforda da dodaju komponentu njihove vakcine komponenti koja ulazi u sastav vakcine „Astra Zeneke“. Oksfordska vakcina će biti dvokomponentna, a to omogućava povećanje snage imuniteta koji će nastati nakon primene ove vakcine i produžiti trajanje zaštitnog dejstva ovog preparata.

„Odnosno, memorijske ćelije će se zbog upotrebe takve dvokomponentne hibridne vakcine mnogo bolje formirati, a vakcina će, shodno tome, štititi vakcinisanu osobu ne 3-4 meseca, već najmanje dve godine, mada će, naravno, biti potreban dodatni rad da bi se to eksperimentalno dokazalo“, objasnio je Gincburg u intervjuu za televiziju „Rusija 24“.

Priprema vakcine protiv kovida Gam-KOVID-Vak na poliklinici u Novosibirsku - Sputnik Srbija
Saradnja sa „Astra Zenekom“ korisna za ruske proizvođače vakcina

On je podsetio da će se u Rusiji koristiti vakcina „Sputnjik Ve“ za vakcinaciju protiv virusa korona, a da se za sada neće primenjivati kombinovani preparat Centra „Gamaleja“ i kompanije „Astra Zeneka“.

„Rusija će trenutno koristiti preparat ‘Sputnjik Ve’ u klasičnoj verziji u kojoj postoji. A one zemlje koje nemaju mogućnost da same razvijaju i proizvode preparat, naravno da će biti veoma zainteresovane za pravljenje takvog preparata (kombinovanog sa ‘Astra Zenekinim’) sa velikim obimom proizvodnje. A kako bi registrovale ovaj preparat na svojoj teritoriji, koliko znam, sada je u mnogim zemljama započeto ili planirano da se započnu relativno mala klinička ispitivanja“, objasnio je Gincburg.

Ispitivanja u Aziji i Africi

Planirano je da se manja klinička ispitivanja kombinovanog preparata sprovedi posle Nove godine u nekim zemljama Azije i Afrike, saopštio je Gincburg.

„Da bi se ovaj (kombinovani) preparat registrovao na svojoj teritoriji sada su u mnogim zemljama ili započeli, ili planiraju da započnu manja klinička ispitivanja posle Nove godine. Zašto manja, zato što su dve tehnološke platforme koje koriste Okford i ‘AstraZeneka’ potpuno kompatibilne sa platformom na kojoj je stvoren preparat ‘Sputnjik Ve’, a zatim je svaki od ovih preparata odvojeno prošao puni ciklus pretkliničkih i kliničkih bezbednosnih ispitivanja. Zbog toga je neophodno sprovesti treću fazu u manjem obimu“, objasnio je stručnjak.

Precizirao je da se u ovom slučaju radi o zemljama na afričkom kontinentu, delu zemalja azijskog kontinenta „sa velikom populacijom, gde postoji potreba za upotrebom velikih doza lekova“.

Naučnici se dogovaraju brže nego političari

Gincburg je istakao da je Rusija na primeru saradnje sa anglo-švedskom kompanijom „Astra Zeneka“ na stvaranju kombinovane vakcine protiv virusa korona pokazala da se naučna zajednica o nekim pitanjima može dogovarati brže od političara.

„Naša zemlja pokazuje da naučna zajednica može brže i bolje da se dogovara od političke zajednice na rešavanju ne samo medicinskih i ekonomskih problema, već i, rekao bih, kao rezultat političkih problema, kao rezultat činjenice da ćemo se ujediniti i zaista proizvoditi zajednički lek, i niko neće gledati, odnosno, u budućnosti će jednostavno govoriti ‘dobra vakcina’“, precizirao je on.

Odgovarajući na pitanje da li je u ovom slučaju politika otišla u drugi plan, Gincburg je odgovorio: „Čini se da jeste. Vidite, ona ovde nije postala vođa, ona postaje pratilac“, dodao je Gincburg.

Memorandum o saradnji

Naučno-istraživački centar „Gamaleja“, kompanija „Astra Zeneka“, Ruski fond za direktne investicije i kompanija „R Farm“ potpisali su 21. decembra memorandum o saradnji u borbi protiv virusa korona. Ruski fond za direktne investicije i „Astra Zeneka“ postigli su dogovor o mogućnosti sprovođenja kliničkih ispitivanja u kojima bi se koristila prva komponenta one koja je stvorena u Oksfordu, a kao druga komponenta – ona koja ulazi u sastav vakcine ‘Sputnjik Ve’

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina se zasniva na proučenoj i proverenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala