Gugl tražio od zaposlenih da „govore pozitivno o veštačkoj inteligenciji“

CC0 / Pixabay / Veštačka šaka
Veštačka šaka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gugl je zatražio od svojih istraživača da „daju pozitivan ton“ rezultatima svojih istraživanja oko osetljivih tema, kao što je veštačka inteligencija.

Strani mediji, pišući o ovome, pozivaju se na istraživače i interne dokumente, koji pokazuju da su u najmanje tri slučaja rukovodioci iz kompanije Gugl zatražili od autora istraživanja da se uzdrže od negativnog prikazivanja novih tehnologija, prenosi portal „B92“.

U jednom takvom dokumentu piše da „napredak tehnologije i rastuća složenost našeg spoljnog okruženja sve više dovode do situacija kada naizgled projekti koji nisu uvredljivi pokreću etička, regulatorna ili pravna pitanja, ili mogu da štete ugledu“.

U drugoj internoj prepisci, jedan od Gugle menadžera koji je pregledao studiju o tehnologiji preporučivanja sadržaja, neposredno pre objavljivanja, zamolio je autore da „vode računa da izveštaj ima pozitivan ton“.

„Ako istražujemo neku oblast za koju smo stručni, a nije nam dozvoljeno da objavimo zbog nekih provera, onda je to ozbiljan problem cenzurisanja“, izjavila je Margaret Mičel, koja radio na mestu istraživača veštačke inteligencije u kompaniji Gugl.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala