Bajden pozvao SAD da odgovore na izazove iz Rusije i Kine

© AP Photo / Andrew HarnikNovoizabrani američki predsednik Džo Bajden
Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države moraju da prilagode savremene prioritete u odbrani i povećaju inovacije usred rastućih strateških pretnji iz Rusije i Kine, izjavio je novoizabrani američki predsednik Džo Bajden na prvom brifingu o nacionalnoj bezbednosti kao izabrani predsednik.
„Razgovarali smo o raznim strateškim poteškoćama sa kojima ćemo se suočiti iz Rusije i Kine i reformama koje moramo sprovesti kako bismo, odgovarajući na ove izazove, bili u najjačem mogućem položaju“, rekao je Bajden nakon brifinga sa stručnjacima iz oblasti nacionalne bezbednosti.

Prema njegovim rečima, to „uključuje ažuriranje prioriteta u oblasti odbrane radi boljeg davanja otpora agresiji u budućnosti“.

„Umesto da ulažemo previše u modernizaciju nasleđenih sistema, moramo donositi inovacije i preispitati rastuće pretnje u novim oblastima, kao što je sajber prostor“, istakao je novoizabrani predsednik.

Ranije je novoizabrani američki predsednik govorio o planovima za „multilateralni pristup“ prema Rusiji, Iranu, Kini i drugim zemljama. Prošle nedelje pozvao je da se utvrde odgovorni za sajber napade na različite institucije iza kojih, prema izveštajima nekih medija i izjavi državnog sekretara Majka Pompea, možda stoji Rusija, iako to Moskva negira.

Predsednički izbori održani su u Sjedinjenim Američkim Državama 3. novembra i na njima je, prema zvaničnim podacima, pobedio bivši potpredsednik Džo Bajden. Njegovu pobedu treba zvanično da potvrdi Kongres 6. januara. Aktuelni predsednik Tramp ne priznaje poraz.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala