Ruski vojni centar u Sudanu neće biti usmeren protiv drugih zemalja

© AFP 2023 / Ali NgethiPripadnik južnosudanske vlade u blizini sela Bor u Sudanu
Pripadnik južnosudanske vlade u blizini sela Bor u Sudanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Logistički centar ruske mornarice u Sudanu neće biti usmeren protiv drugih zemalja, izjavio je zamenik ministra odbrane Rusije Aleksandar Fomin.

„U planu je izgradnja objekata za ratnu mornaricu van teritorije Rusije, oni su usmereni na obezbeđivanje i realizaciju nacionalnih interesa Rusije na svetskom okeanu i ne podrazumevaju agresiju ni protiv koje države“, rekao je Fomin u intervjuu za „Rosijsku gazetu“.  

„Smatramo da stvaranje logističkog centra na teritoriji Republike Sudan odgovara ciljevima održavanja mira i stabilnosti u regionu“, objasnio je Fomin.

Prema njegovim rečima, vojna ministarstva dveju država dugo su usaglašavala mesto, rokove i uslove za postavljanje centra. On se formira „na osnovu obostrane želje Rusije i Sudana da razvijaju vojnu saradnju usmerenu na jačanje odbrambenih sposobnosti Ruske Federacije i Republike Sudan“.

Fomin je precizirao da je Rusija zainteresovana za vojno prisustvo u regionu za borbu protiv terorizma, piraterije, krijumčarenja oružja, narkotika, trgovine robovima, kao i za osiguranje bezbedne komercijalne plovidbe.

Istovremeno, zamenik ministra je istakao da će otvaranje ruskog centra u Sudanu stvoriti uslove za bezbedne pomorske aktivnosti ne samo za Rusiju, već i za druge zemlje.

Početkom novembra objavljeno je da Rusija planira da formira u Sudanu logistički centar za svoju Vojno-pomorsku flotu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala