Ruski super-teški dron uskoro dobija rakete „vazduh-vazduh“

© Sputnik / RIA NovostiBespilotna letelica "Ohotnik"
Bespilotna letelica Ohotnik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska teška bespilotna letelica „Ohotnik“ će naredne godine prvi put testirati gađanje vazdušnih meta, saopštio je Sputnjiku neimenovani izvor u avijacionoj industriji.
„Prvo lansiranje raketa sa drona „Ohotnik“ planirano je da bude izvedeno u drugoj polovini 2021. godine. Radi se o ispaljivanju raketa klase „vazduh-vazduh", koje su prethodno testirane na Su-57. Predviđeno je gađanje realnih vazdušnih meta“, rekao je sagovornik agencije.

On je dodao da će do tada biti testirano izbacivanje raketa.

Planirano je, prema rečima izvora, i testiranje „Ohotnika“ uz primenu oružja klase „vazduh-zemlja“.

„Ohotnik“ će biti multifunkcionalna mašina sa mogućnosti njegovog korišćenja u svojstvu bespilotnog lovca-presretača dugog dometa“, objasnio je on.

Ranije je izvor u ruskoj vojnoj industriji saopštio Sputnjiku da je „Ohotnik“ već izveo seriju letova sa funkcionalnim simulatorima navođenih raketa kako bi se ocenila oprema aparata i glava za usmeravanje projektila.

Međutim, Ministarstvo odbrane je zvanično saopštilo samo da su izvedeni prvi letovi drona, tokom kojeg su se proveravale samo njegovi letački kvaliteti i rad osnovnih sistema.

Podsetimo, dron „Ohotnik“ je napravljen po šemi letećeg krila uz primenu specijalnih materijala koji ga čine skoro neprimetnim za radare.

„Ohotnik“ poseduje aparaturu za optičko-elektronske, radiotehničke i druge vidove izviđanja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala