Rusija pravi pandan leka za koronu kojim se lečio Tramp

CC0 / Piksabej / Vakcina – ilustracija
Vakcina – ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ dobio je grant za proizvodnju preparata za lečenje nove koronavirusne infekcije na osnovu monoklonskih antitela – pandana leka kojim se lečio američki predsednik Donald Tramp, izjavio je direktor tog centra Aleksandar Gincburg.
„Da, u nekim oblastima smo sada dobili grant i jedna od mojih glavnih laboratorija se isključivo bavi proizvodnjom preparata. To su monoklonska antitela, faktički antitela koja štite od virusa i nalaze se u plazmi osobe koja je preležala virus i dobijaće se na genetski-modifikovani način, van organizma čoveka i u koncentrovanom obliku. Mislim da ću vam do kraja sledeće godine saopštiti pozitivne rezultate a možda i ranije, možda već na jesen“, rekao je on za ruske medije.

Ruski naučnik je saopštio da centar takođe radi na stvaranju vakcine koja će istovremeno štititi od novog virusa korona i gripa.

„Razvili smo tehnologiju na rotavirusima, a već na takvoj vrsti konekcije u vezi sa virusom korona, može da se istraži krajem sledeće godine. Ali, to je univerzalna tehnologija koja bi u principu trebalo da odmah omogući stvaranje vakcina za različite sojeve istog patogena ... ili čak za različite viruse, poput virusa korona i gripa, kada bi istovremeno trebalo faktički zaštititi osobu“, rekao je direktor „Gamaleja“.

On je dodao da centar takođe pravi različitike vrste hemije koje bi trebalo da zaštite od ljude bolničkih infekcija. Kako je rekao, one su glavni uzročnik smrti pacijenata smeštenih u bolnici koji boluju od kovid 19.

Podsetimo, vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina se zasniva na proučenoj i proverenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala