Rusija: Aktivnosti snaga NATO-a u blizini ruskih granica mogu dovesti do ozbiljnih incidenata

Pratite nas
Povećana aktivnost vazdušnih i pomorskih snaga NATO-a mogla bi dovesti do ozbiljnih incidenata, smatra zamenik ministra odbrane Rusije general-pukovnik Aleksandar Fomin.
„U 2020. godini aktivnost dejstava vazduhoplovnih i pomorskih snaga Alijanse znatno se povećala, sve češće se pojavljuju situacije koje mogu dovesti do ozbiljnih incidenata“, rekao je Fomin u intervjuu za „Rosijsku gazetu“.

Zamenik ministra je podsetio da su uoči proslave 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu u vodama Barencovog mora održane vojne vežbe odreda ratnih brodova ujedinjenih pomorskih snaga NATO-a, u avgustu i septembru 2020. godine u neposrednoj blizini ruske granice zabeleženo je više od 15 letova američkih strateških bombardera B-52H i B-1B, razarač britanske ratne mornarice „Dragon“ 13. oktobra je prošao kroz teritorijalno vode Rusije u području rta Hersones, a 24. novembra 2020. razarač američke mornarice „Džon Mekejn“ ušao je u zaliv Petar Veliki.

„Navedena dejstva bila su otvoreno provokativna. Incidenti su izbegnuti samo zahvaljujući visokom nivou profesionalne obuke ruskih pilota i mornara“, naglasio je zamenik ministra.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov  - Sputnik Srbija
Rusija Nemačkoj: Setite se, dijalog „sa pozicije sile“ rezultirao tragičnim posledicama

Takođe je primetio da ne bi savetovao da se sa Rusijom vodi dijalog sa pozicije sile, na šta je u Bundestagu pozivala nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer.

„Osim što je pretnja silom direktno kršenje Povelje Ujedinjenih nacija, takva dejstva neće ostati bez naše odgovarajuće recipročne reakcije. Oduvek smo polazili od činjenice da se najteži problemi moraju rešiti za pregovaračkim stolom. Spremni smo za profesionalan konstruktivan dijalog u skladu sa principima uzajamnog poštovanja i uvažavanja međusobnih interesa“, naglasio je Fomin.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala