Peskov: Izjava Zelenskog o Drugom svetskom ratu ─ ogromna greška

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski napravio „ogromnu grešku“ rekavši da je Sovjetski Savez jednako kriv za izbijanje Drugog svetskog rata kao i Hitlerova Nemačka.

Peskov smatra da je ova izjava u korenu bila pogrešna, a posebno u 75. godišnjici pobede u Drugom svetskom ratu.

„To ne samo da je ozbiljno zaparalo uši, već i srce i ne samo Putina, već i ogromnog broja naših veterana i, uopšte, svih koji žive na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza čiji su preci učestvovali u ovom ratu“, istakao je Peskov u intervjuu za televiziju „Rusija 1“, dodavši da takvih ljudi ima mnogo i u Ukrajini.

Zelenski je u januaru, tokom posete Poljskoj, izjavio da je SSSR navodno kriv za izbijanje Drugog svetskog rata, jednako kao i Hitlerova Nemačka. Prema njegovim rečima, Poljska je prva osetila „zaveru totalitarnih režima“, što je dovelo do početka rata.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izjavu predsednika Ukrajine nazvalo je „izdajom sopstvenog naroda“, napominjući da je zločin i nemoralno izmišljati jednaku odgovornost za žrtve i ubice. Kako je naglasila portparolka Ministarstva Marija Zaharova, takve izjave predstavljaju miniranje struktura svetskog poretka i odluka Nirnberškog suda, čija je svrha bila sprečavanje novih globalnih potresa u vidu svetskih ratova.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala