Korona vraća Ruse tradiciji — Nova godina kod kuće, uz rusku salatu i mandarine /video, foto/

© Sputnik / Olivera IkodinovićMoskva uoči novogodišnjih praznika
Moskva uoči novogodišnjih praznika - Sputnik Srbija
Pratite nas
Istraživanja pokazuju da će većina Rusa Novu godinu dočekati kod kuće, a da bi oko polovine njih želelo da za svojom novogodišnjom trpezom ugosti ruskog predsednika Vladimira Putina.

Zbog pandemije virusa korona doček Nove godine u Moskvi, kao i drugim ruskim gradovima, neće ličiti ni na jedan prethodni — neće biti masovnih okupljanja, tradicionalnih narodnih šetnji, niti velikih slavlja na kakva su Rusi navikli. Otkazan je i glavni moskovski zimski festival „Putovanje u Božić“...

Po ukazu gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanina prestonički restorani, kafići, barovi i noćni klubovi neće raditi od 23 sata do šest ujutru. Ta mera ostaće na snazi do 15. januara.

U novogodišnjoj noći biće zatvoreni i moskovski parkovi i sva klizališta, a većina firmi odustala je od novogodišnjih korporativnih proslava.

Hteli – ne hteli, Rusi su primorani da koriguju svoje planove i vrate se tradiciji dočeka Nove godine kod kuće. Uostalom, za Sovjete i Ruse Nova godina se oduvek smatrala porodičnim praznikom, koja se slavi u krugu najbližih, uz bogatu trpezu, neizostavnu rusku salatu, mandarine i šampanjac.

Tradicija proslavljanja Nove godine u Rusiji je započeta još za vreme cara Petra Velikog, koji je 1699. godine Ukazom odredio da se Nova godina proslavlja kao u Evropi — 1. januara, a ne 1. septembra, kako je bilo do tada. Upravo je on uveo praksu da se kuće ukrašavaju granama četinara, da se u novogodišnjoj noći prave vatrometi, organizuju praznični festivali i zimski sajmovi...

© Sputnik / Olivera IkodinovićVećina Rusa Novu godinu će dočekati kod kuće, oko polovine njih bi želelo da za svojom novogodišnjom trpezom ugosti ruskog predsednika Putina.
Korona vraća Ruse tradiciji — Nova godina kod kuće, uz rusku salatu i mandarine /video, foto/ - Sputnik Srbija
Većina Rusa Novu godinu će dočekati kod kuće, oko polovine njih bi želelo da za svojom novogodišnjom trpezom ugosti ruskog predsednika Putina.

Posle Oktobarske revolucije, nove sovjetske vlasti su ukinule Božić i Novu godinu, a jelku zabranile. Tako je bilo sve do sredine tridesetih godina prošlog veka, kada je praznik „rehabilitovan“ — na gradske trgove vraćene novogodišnje jelke, a Nova godina se ponovo javno slavila... Deda Mraz je prvi put i zvanično dobio pomoćnicu — svoju unuku Snjeguročku.

Od 1947. godine 1. januar postaje neradni dan, a pojava televizije konačno je učvrstila običaj čekanja Nove godine u kući — svi su sedeli za prepunim stolom i gledali novogodišnji program.

Glavna jelka Rusije, koja po pravilu mora biti najveća i najlepša, tradicionalno se postavlja u Kremlju. Ove godine je to 96-godišnja lepotica, visine oko 25 metara. Prečnik stabla je 60 centimetara, a širina grana 10 metara. Za njom se tragalo oko pola godine, a svečano je dopremljena iz Podmoskovlja kamionom, koji je vozio Deda Mraz.

© Sputnik / Olivera IkodinovićRestorani, kafići, barovi i noćni klubovi u Moskvi u novogodišnjoj noći neće raditi od 23 sata do šest ujutru.
Korona vraća Ruse tradiciji — Nova godina kod kuće, uz rusku salatu i mandarine /video, foto/ - Sputnik Srbija
Restorani, kafići, barovi i noćni klubovi u Moskvi u novogodišnjoj noći neće raditi od 23 sata do šest ujutru.

Korona donosi i druge novine, pa je praksa „naručivanja“ Deda Mraza koji zajedno sa Snjeguročkom dolazi u moskovske kuće da deci ispriča bajku i podeli poklone ove godine promenjena. Pojavio se novi trend — Deda Mraz sa antitelima. Deda Mrazevi i Snjeguročke koji su preležali korona virus u oglasima nude „raspoloženje bez rizika po zdravlje“ i na uvid daju rezultat testa na antitela. Iako skoro duplo skuplji, Deda Mrazevi sa antitelima su trenutno popularniji i traženiji od „običnog“.

Ipak, većina roditelja je rešena da angažuje „onlajn Deda Mraza“, koji će distanciono čestitati mališanima Novu godinu.

© Sputnik / Olivera IkodinovićZbog pandemije virusa korona otkazan je i glavni moskovski zimski festival „Putovanje u Božić“.
Korona vraća Ruse tradiciji — Nova godina kod kuće, uz rusku salatu i mandarine /video, foto/ - Sputnik Srbija
Zbog pandemije virusa korona otkazan je i glavni moskovski zimski festival „Putovanje u Božić“.

Istraživanja pokazuju da se novogodišnje želje gotovo nisu promenile. Deca kao i obično maštaju o igračkama, a odrasli žele dobar posao, porodicu na okupu i dobro zdravlje.

Ruski predsednik Vladimir Putin će Novu godinu tradicionalno dočekati u društvu porodice i prijatelja, a u novogodišnjoj noći podići će čašu i nazdraviće — za Rusiju.

© Sputnik / Olivera IkodinovićU novogodišnjoj noći biće zatvoreni moskovski parkovi i sva klizališta.
Korona vraća Ruse tradiciji — Nova godina kod kuće, uz rusku salatu i mandarine /video, foto/ - Sputnik Srbija
U novogodišnjoj noći biće zatvoreni moskovski parkovi i sva klizališta.

Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala