Kineski naučnik: Peking mora da izvuče pouke iz raspada SSSR-a

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaGrb SSSR-a u Parku umetnosti u Moskvi
Grb SSSR-a u Parku umetnosti u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dekan Instituta za savremene kineske studije Žen Junan izjavio je da je najvažnija lekcija, koju je Peking izvukao iz raspada Sovjetskog Saveza, model razvoja zemlje orijentisan ka domaćem tržištu.

Tragedija SSSR-a je u tome što je posedovao tehničke inovacije, ali nije dozvoljavao da tržišni mehanizmi deluju u ekonomiji zemlje, smatra naučnik.

Prema njegovom mišljenju, u raspadu Sovjetskog Saveza je, osim Gorbačovljevih pogrešnih proračuna, glavnu ulogu imao zatvoreni model razvoja orijentisan ka domaćem tržištu, prenosi CGTN.

Junan je istakao da Kina mora „da nauči lekcije SSSR-a i pridržava se dva principa: otvorenih inovacija i tržišne orijentacije“.

„Potrebno je razjasniti da savremeno polje rivalstva između Sjedinjenih Američkih Država i Kine ne leži u oblasti teritorijalnih sporova, kao što je bilo ranije, već u oblasti visokih tehnologija“, naglasio je naučnik.

On je dodao da Peking i dalje zaostaje za Vašingtonom u stvaranju originalnih tehničkih inovacija i da tu prazninu treba ukloniti.

Da bi se evoluiralo od „sklopljenog u Kini“ do „izmišljenog u Kini“, potrebno je da Kina postane otvorena zemlja i uzme u obzir potražnju na tržištu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala