Jedinstveni podvig srpskih lekara: Novom metodom otklonili tumor jetre kod bebe

Pratite nasTelegramOdyssey
Petomesečna devojčica najmlađi je pacijent na svetu koji je podvrgnut posebnoj operativnoj tehnici, kojom joj je otklonjen tumor jetre.

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj prvi put u Srbiji urađena je jedinstvena operacija tumora jetre kod petomesečne bebe. Devojčica se oseća dobro, a hirurški tim predvođen profesorom dr Aleksandrom Sretenovićem, iz ove klinike, i profesorom dr Srđanom Nikolićem, iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, ušli su u medicinske anale jer je od 2014. godine, od kada je prvi put operativna tehnika primenjena kod dece, do sada u svetu urađena svega nekoliko puta.

U razgovoru za „Politiku” dr Sretenović ističe da se operacija zove ALPPS i da omogućava hirurško lečenje pacijenata sa velikim tumorima jetre ili onih sa multiplim metastazama u jetri koji ranije nisu mogli da se operišu.

"Naš mala pacijentkinja ima svega pet meseci. Tumor joj je otkriven kada je imala dva meseca. Reč je o ogromnoj tumorskoj masi koja je zahvatala najveći deo jetre. Nakon postavljanja dijagnoze retke forme malignog tumora jetre, takozvanog rabdoidnog tumora, bebica je prema protokolu primila šest ciklusa hemioterapije. Iako se veličina tumora prepolovila po završenoj hemioterapiji i dalje je bio prilično veliki i zahvatao gotovo šest od ukupno osam segmenata jetre što je njegovo kompletno uklanjanje u jednom operativnom aktu činilo nemogućim i nebezbednim za pacijenta. Odluku o izvođenju ALPPS procedure doneli smo definitivno na sam dan operacije", ističe dr Sretenović, specijalista dečje i subspecijalista vaskularne hirurgije.

Hirurško lečenje tumora jetre podrazumeva, kada god je to moguće, potpuno uklanjanje tumora uz očuvanje preostalog zdravog tkiva jetre koje mora biti dovoljne veličine za njenu dalju normalnu funkciju i život pacijenta. Međutim, kod velikih, ekstenzivnih tumorskih masa ili u slučajevima postojanja multiplih tumora u jetri nekada je nemoguće nakon resekcije jetre i odstranjenja tumora sačuvati dovoljnu količinu preostalog, zdravog tkiva jetre i dešava se da ovakvi pacijenti umiru nakon operacije zbog akutnog otkazivanja funkcije jetre.

Briga o zdravlju - Sputnik Srbija
Ruski lekari odstranili 400 mililitara tečnosti iz srca dečaka

"Inovativna hirurška procedura koju smo primenili pruža mogućnost da se prevaziđe ovaj problem uzimajući u obzir veliku regenerativnu sposobnost jetre. Operacija se izvodi u dva akta. Preoperativno se uradi CT pregled (skener) jetre i pomoću posebnog programa proračuna volumen jetre koji će ostati nakon njene resekcije i uklanjanja tumora. Procenat-volumen budućeg preostalog segmenta jetre manji od 35-40 odsto ukupnog volumena jetre nedovoljan je za njenu normalnu funkciju i život pacijenta", pojašnjava doktor.

U prvom aktu se tkivo jetre preseče na granici tumorom zahvaćenog i zdravog dela ovog organa i jetra se praktično podeli na dva dela, manji zdravi i veći zahvaćen tumorom. Nakon toga, podvezuje se glavni funkcionalni krvni sud koji jetri donosi oko 75 odsto krvi, odnosno njegova grana za režanj zahvaćen tumorom dok se sačuva kompletna vaskularizacija za zdravi režanj. Na ovaj način se celokupni tok krvi koja dolazi u jetru preusmerava ka zdravom režnju koji će zahvaljujući tome kao i izvanrednoj regenerativnoj sposobnosti jetre porasti do volumena koji će biti dovoljan za život pacijenta.

"Od sedam do deset dana nakon prve operacije radi se kontrolni pregled skenerom i ponovo se izračunava volumen zdravog režnja. Ukoliko je on zadovoljavajući, pristupa se drugom operativnom zahvatu i potpuno se uklanja tumorom zahvaćeni deo jetre. Ova nova hirurška procedura koja je prvi put urađena 2011, a objavljena godinu dana kasnije, urađena je tada kod odraslog pacijenta sa metastazama kolorektalnog karcinoma u jetri. Prvi put kod deteta ova operacija je urađena 2014. godine. Ovo je prvi put da je u Srbiji kod deteta obavljena ova vrsta operativnog zahvata i istovremeno naš mali pacijent je najmlađi na svetu kod koga je obavljena ALPPS procedura", pojašnjava dr Sretenović.

Lekari ove klinike nastaviće da primenjuju ovu intervenciju kod mališana kojima je ovakva operacija neophodna. Ranije su bebe s velikim tumorima jetre morale na transplantaciju ovog organa.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala