Nemački mediji: Hipersonično oružje - košmar za Evropu

© Russian Defence Ministry / Uđi u bazu fotografijaRaketa "avangard"
Raketa avangard - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemački list „Velt“ nazvao je eru razvoja hipersoničnog oružja košmarom za evropsku bezbednost.

Autori članka podsećaju na testiranje interkontinentalnih raketa sa ruske podmornice u Ohotskom moru. Tada je na američkoj vojnoj bazi u Nemačkoj bila uključena sirena za uzbunu – mislili su da je lansirana prava raketa.

Po njihovom mišljenju, ovaj slučaj pokazuje da SAD ne isključuju raketni napad na Evropu i zato su svi na oprezu. Oni, ipak, priznaju da zbog brzine oružja postoji rizik „da ne uspeju da podignu uzbunu“.

„Sa pojavom takozvanog hipersoničnog oružja raniji lanci za upozorenje i protivraketnu odbranu postaju beskorisni, a vreme za reagovanje se dramatično smanjuje“, navodi se u članku.

Analitičari berlinskog analitičkog centra za spoljnu politiku smatraju da hipersonično oružje može da naruši ravnotežu između nuklearnih sila i omete pregovore o razoružanju.

Po njihovim rečima, liderske pozicije u oblasti hipersoničnog oružja zauzimaju Rusija i Kina, dok SAD „preduzimaju sve napore“ da ih stignu. Pri tom, kako se navodi, ruskog predsednika Vladimira Putina ne zabrinjava rad SAD u ovoj sferi, pošto Rusija poseduje efikasna sredstva za odbranu – protivvazdušni raketni sistem S-500 i „izvesnu modernizovanu raketu-presretač“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala