Decenijska životna drama slavnog fudbalera: „Hoću da umrem na terenu“

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaĐenaro Gatuzo
Đenaro Gatuzo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Đenaro Gatuzo, legendarni fudbaler i sadašnji trener Napolija, bori se sa teškom bolešću o kojoj je otvoreno govorio.

Nekadašnji najbolji defanzivni vezista sveta se nedavno pojavio na utakmici Napolija sa naočarima koje su mu potpuno prekrivale jedno oko.

On je otkrio da boluje od miastenije gravis, autoimune bolesti koja se manifestuje zamaranjem i slabošću skeletnih mišića.

Medicinska definicija kaže da je miastenija bolest kod koje postoji poremećaj u prenosi podržaja sa živca na mišić i jedno je od najprepoznatljivijih neuroloških oboljenja.

Bolest je retka, simptomi često ostaju neprepoznati, češće se javljaju kod žena, u dobu od 20 do 40 godine, a kod muškaraca se javlja retko, uglavnom posle 50. godine života.

Gatuzo ima tek 42 godine i naveo je da se sa bolešću bori već celu deceniju.

„Mnogima je teško što sam ja u ovakvom stanju, znam to, ali živ sam. Sa ovim imam problem već deset godina i ovo je treći put da mi se stanje pogoršalo, ali vratiću se u normalu, vratiću se još jači“, rekao je Gatuzo.

Miastenija je bolest čiji simptomi se javljaju s vremena na vreme i nestaju posle odmora, ali ona može da utiče na spuštanje kapaka, dupliranje slike, što je slučaj kod Gatuza, smetnje u govoru i žvakanju, otežano penjanje uz stepenice, težinu u rukama, slabost nogu...

Jedna od najtežih posledica je miastetička kriza kada dolazi do otežanog disanja, gutanja i opšte telesne slabosti.

„Nije samo stvar u tome što ovo izgleda ružno, već se zbog svega osećate iscrpljeno. Zamislite da 24 sata dnevno sve vidite duplo. Samo ludak poput mene bi nastavio da radi stvari koje ja radim, ali je tako kako je. Ovo je moj život i znam da na svetu ima mnogo gorih stvari“, istakao je Gatuzo.

​Kako bi se bolest držala pod kontrolom, obolela osoba mora da ima periode odmaranja, bez zamaranja mišića, agresivnih telesnih vežbi, te mora da upražnjava posebnu dijetu kako bi se ceo organizam oporavio.

S obzirom na to da je miastenija autoimuna bolest, u javnosti su se pojavile i crne prognoze da je Gatuzov život u opasnosti.

Ipak, legendarni borac je odbacio takve navode, ali je istakao i da se ne plaši mogućih teških posledica.

„Pišu ljudi da mi je ostalo još mesec dana života, da umirem, ali verujte mi, sve je u redu. I kada bude došao dan da treba da umrem, ja hoću da se to desi tamo gde sam živeo, na fudbalskom terenu“, zaključio je Gatuzo.

► Legendarni ruski fudbaler dobio presudu za prebijanje sudije /video/

► Burno u Grčkoj: Olimpijakos i PAOK kao Zvezda i Partizan

► Nova bruka za srpski fudbal – igrači protestom traže svoje plate

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala