Bekstvo od demokrata: Američki krupni biznis napušta Kaliforniju i Njujork

© AP Photo / Mary AltafferVol strit
Vol strit - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sve više krupnih američkih korporacija zatvara svoja sedišta u državama demokrata i seli se kod republikanaca zbog poreza i iz sličnih „tehničkih“ razloga. Informacija nema direktne veze s preuzimanjem vlasti u SAD od strane demokrata. Reč je o čistoj ekonomiji.

Činjenice su sledeće: objavljeno je da finansijski gigant „Goldman Saks“ namerava da se preseli iz Njujorka na Floridu. Visokotehnološki gigant „Orakl“ sprema se da pobegne iz kalifornijskog demokratskog bastiona, prateći „Hjulet-Pakard“ i Ilona Maska sa njegovom „Teslom“, koji su to već učinili. Oni odlaze u republikanski Teksas, čija je vlada verovatno bila najaktivnija od svih država u pokušajima da istraži masovna kršenja demokrata na predsedničkim izborima

Gde se seli krupni biznis

I to nije čitav spisak. Iz finansijskih starih zgrada na Vol stritu polako se sele na Floridu „Kredi Svis“, „Morgan Stenli“, „Barkli“, UBS, „Sitigrup“, „Alajans Bernstajn“ i mnogi drugi. Mada, sele se i dalje u Severnu Karolinu, Tenesi i druga mesta pod jednim uslovom: da su to države republikanaca.

Biznis giganti su samo deo procesa. Samo prošle godine i samo iz Kalifornije je otišlo 653 hiljada ljudi. Danas su o svemu tome počinje ozbiljno govoriti, takođe iz razloga što je bežanje „Hjulet-Pakard“ simbolično. Nekada davno, 1939. godine, pojavom ove kompanije počela je transformacija Kalifornije u svetski epicentar visokih tehnologija

Amerika, koja je izgleda u stanju dugotrajnog rata između demokrata i republikanaca, i dalje doživljava ovaj proces kao raspoređivanje glasova na bilo kojim izborima — već se pripremaju za sledeće. Od begunaca od demokrata se pomalo strahuje kao od ideološko zaraze, koja pored toga, može izbornu statistiku pomeriti u neželjenom smeru. Da ne pominjemo ono u šta se tradicionalno verovalo: ako ne svi giganti visoke tehnologije, onda bar internet-monopoli predstavljaju to lobiranje koje, zajedno sa medicinskim i ostalim, stoji iza demokrata. A šta će se desiti sada kada se presele u Teksas? 

Ali nije sve tako loše: ne planira se premeštanje stotina ili hiljada zaposlenih u kompanijama. Mnogi će ostati da rade kod kuće ili u drugim izmeštenim kancelarijama. Možda ti ljudi tokom čitavog života nisu posetili „plave“ države. U „crvene“ države će se preseliti pre svega sedišta giganata zajedno sa njihovom poreskom jurisdikcijom. Iako će finansijski faktor uticati na ponašanje mnogih zaposlenih koji se već dugo žale da je život pod vlašću demokrata skup i zastrašujući. 

I tu se krije suština važnosti tekućeg procesa koji je, kao primer, važan za sve u svetu. Amerika je generalno veoma korisna zemlja. Tamo u okviru jedne države ne postoje samo dve različite ideologije, različiti stilovi života, već postoje i dva ekonomska modela. I vrlo je lako upoređivati ih, pogotovo ako postoje tako jasni događaji kao što je bežanje giganata od demokrata. Iako, može se pokušati utvrditi šta je nastalo prvo, kokoška ili jaje — ideologija ili ekonomija, kako se ovde prepliću. 

Zašto je za neke Kalifornija „pakao na zemlji“

Oni koje u Sjedinjenim Državama smatraju demokratama, njihovi republikanski protivnici već dugo nazivaju socijalistima, ako ne i marksistima. Suština njihovog ekonomskog modela je u velikim porezima i ogromnoj ulozi države u ekonomiji i društvenom životu uz potpunu i detaljnu regulaciju svega što se može zamisliti. I ovaj model ne funkcioniše. Kao rezultat toga, na primer, republikanci Kaliforniju već dugo (i s pravom) nazivaju „pakao na zemlji“. Ogromni troškovi stanovanja i po nekoliko hiljada rastućih kolonija beskućnika (iako je među njima više migranata za koje demokrate smatraju da imaju pravo na sve u SAD, uključujući i pravo na glas). Nepodnošljivi porezi za biznis. I brojne ideološke inovacije. Veruje se da sve zlo u Ameriku dolazi iz Kalifornije: teror nacionalnih manjina nad belcima, ultrafeminizam, borba za klimu do potpune promene potrošnje energije, zdravstveni fašizam (kada čovek mora biti zdrav i pridržavati se svih propisa, na primer, farmaceuta, jer u suprotnom...). I još mnogo toga. Čak i mržnja prema prirodnom krznu i druga prava životinja i insekata. I sve se to događa kroz masovne kampanje za uništavanje bilo kakvih ideoloških protivnika.  

Tako je i u nekada prelepom gradu Njujorku. Tamo je najzanimljivija priča vezana za virus korona. Grad su obeležile nelogični lokdauni i pravila, koja se, međutim, nisu ticala gomile demonstranata koji su protestovali protiv Trampa. Rezultat su nacionalni rekordi po zaraženosti i smrtnosti; to je kod njih sve povezano: ako država pripada demokratama, onda je tamo lošija situacija i pojavljuju se zabrane. Ali ne zaboravimo poreze tipične za demokrate, i od njih se beži. 

Ova tačka gledišta, kroz promenu jurisdikcije velikih korporacija, pomaže u predviđanju različitih scenarija za budućnost Amerike. Na nedavno održanim izborima desničarske snage u zemlji očigledno nisu bile spremne za sistemsku borbu. Ali ako poslovni krugovi, a da ne pominjemo milione malih kompanija, nastave da napuštaju demokrate, uključujući i fizički, ako se „crvene“ države budu bogatile, a one „plave“ pretvarale u loše mesto za poslovanje, onda… Sa druge strane, demokrate će pokušati da unište „crvene“ države“, na primer, uz pomoć federalne legalizacije ilegalnih imigranta i na druge načine. 

Pogledajte i Sputnjikovu emisiju „Prorok“u kojoj su tema odnosi Brisela i Vašingtona posle Trampa:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala