Zlatan je sada mašina, ali samo zato što ga je Murinjo jednom ignorisao /video/

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaŠvedski fudbaler Zlatan Ibrahimović
Švedski fudbaler Zlatan Ibrahimović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zlatan Ibrahimović već dvadeset godina spada među najbolje napadače sveta, a veliku ulogu u njegovom razvitku imao je Žoze Murinjo.

Njih dvojica prvi put sarađivali su u sezoni 2008/2009 i imali su čudan odnos. Poštovali su se i voleli, ali su često znali da uđu u konflikt.

Na kraju sezone dve strane su se razišle, te je Zlatan otišao u Barselonu, a put Milana je krenuo Samjuel Eto.

Svi znamo kako se to završilo, pošto je Eto sa Interom osvojio Ligu šampiona, a Ibrahimović se nije dugo zadržao u ekipi Lionela Mesija.

Pre nego što je otišao sa stadiona „Đuzepe Meaca“, Ibrahimović i Murinjo imali su nekoliko nezaboravnih sukoba na terenu, a jedan od njih desio se na meču protiv Sijene.

Iako je već imao 27 godina, Zlatan je bio daleko od zrelog fudbalera i u duelu protiv pomenutog tima napravio je upravo takav, nezreo, potez.

Ibrahimović se očigledno nije igralo jer je Inter već obezbedio titulu i želeo je da napusti teren u drugom poluvremenu. Razlog je bio navodni umor, međutim, Murinjo nije hteo da čuje za to.

Švedski napadač molio je Portugalca da napusti teren, a ovaj ga nije primećivao. Murinjo je posle meča objasnio situaciju.

„Bio je veoma ljut na mene. Dobacivao je da smo već šampioni i da je preumoran. Hteo je da ga izvedem iz igre. Pravio sam se da ga ne razumem i govorio: 'Šta? Šta? Žedan si, želiš vode?' i bacio mu flašu vode. On je tada bio baš ljut. Onda sam napravio dve izmjene, a njega sam ostavio na terenu. Tada je dao gol i okrenuo se prema meni i samo me pogledao“, rekao je Murinjo.

Da sve bude još gore po Zlatana, Žozeova treća izmena bila je da zamena golmana.

To je izazvalo još veći bes kod Šveđanina, ali Murinjo je sve radio sa razlogom i kontroverzni napadač mu nikada nije ovo zapamtio. Štaviše, ponovo su sarađivali i to deset godina kasnije u Mančester junajtedu.

Ibrahimović je u svojoj autobiografiji veliki deo posvetio Portugalcu.

„Žoze Murinjo je velika zvezda. On mi je bio trener u Interu. On je divan. Prvi put kada sam ga upoznao sa svojom devojkom Helenom on joj je šapnuo: 'Helena, imaš samo jedan zadatak, hrani Zlatana, pusti ga da spava, usreći ga'. Taj čovek uvek kaže ono što misli, zato mi se i svideo. On je vođa armije, ali takođe brine o igračima. Znao je da mi često šalje SMS poruke dok sam bio u Interu, zanimajući se kako sam. On je sušta suprotnost Pepu Gvardioli. Ako Murinjo osvetljava prostoriju kada uđe, Gvardiola navlači zavese... Murinjo je čovek za kojeg sam mogao da umrem“, napisao je Ibrahimović.

Ibrahimović je na Evropskom prvenstvu 2008. godine saznao da će Murinjo da postane trener Intera za koji je tada nastupao švedski napadač.

„Kada su mi rekli da će me Murinjo pozvati, pomislio sam da se nešto dogodilo. Ustvari, on je samo želeo da mi kaže da se raduje što ćemo sarađivati, i to na italijanskom jeziku. Nije mi bilo jasno. Murinjo koji nikada nije trenirao neku italijansku ekipu govorio je jezik bolje od mene. Naučio je italijanski za tri nedelje. Nisam mogao da verujem, da se tako brzo prebacio sa engleskog na italijanski i tada sam osetio da je tom čoveku stalo“, seća se Ibra u autobiografiji.

Zlatan je ispričao i zanimljivu anegdotu kada je uspeo da nasmeje Portugalca.

„Jedna stvar me je uvek nervirala kod Murinja, on se nikada nije nasmejao. Radio sam neke neverovatne stvari na terenu, ali njegovo lice je uvek bilo kao kišni vikend. Jednom sam postigao nenormalan pogodak na gostovanju protiv Bolonje, koji je kasnije bio proglašen i za najbolji gol godine, ali Murinjo je samo stajao kamenog lica. Pitao sam se u čemu je problem sa tim čovekom“, napisao je Šveđanin i zaključio:

„Mislio sam da, ako ga taj gol nije pokrenuo, šta je potrebno da bi se on nasmejao. Odlučio sam da po svaku cenu nateram tog čoveka da se raduje. To sam i učinio, ali samo jednom. Osvojili smo tri titule i ja sam bio najbolji strelac lige. Murinjo, čovek sa kamenim licem, čovek koji nikada nije digao ni obrvu, konačno se probudio. Bio je kao lud. Radovao se kao školarac, skako je i smejao se. Rekao sam mu tada: 'Konačno sam uspeo da te nasmejem'. Ipak, trebalo je puno truda“.

Bez sumnje Žoze Murinjo igrao je veliku ulogu u sazrevanju Zlatana Ibrahimovića.

Srbin preživeo težak potres mozga i očarao Ruse fudbalskim umećem /video/

Miha je opet najjači u prekidima: Nekada slobodnjaci, sada motivacioni govori

Tragična priča preminulog Belorusa – legende virtuelnog fudbala

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala