Tragična priča preminulog Belorusa – legende virtuelnog fudbala

CC0 / Unsplash / Fudbalska lopta
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vest da je Maksim Cigalko, bivši beloruski fudbaler, preminuo dirnula je sve ljubitelje fudbala i ujedno igrice „Fudbal menadžer“.

Mala je verovatnoća da ste fudbalski fanatik i da makar jednom niste upalili da igrate „Menadžer“.

Radi se o fudbalskoj simulaciji u kojoj ste vi, kao što naziv igrice kaže, menadžer, odnosno trener, i sa izabranim timom pokušavate da ostvarite velike rezultate.

Ova igrica pojavila se na našem tržištu krajem 20. i početkom 21. veka, i odmah je doživela veliki uspeh. Masovno se igrala, a jedan od heroja prvih izdanja bio je upravo Maksim Cigalko.

Mladi fudbaler Dinamo Minska važio je za velikog talenta, te su skauti, koji su važan deo u stvaranju igrice, dali sjajne reference i Cigalko bi posle nekoliko godina bio jedan od najboljih fudbalera sveta.

Ipak, jedno je igrica, a drugo stvarnost, Maksim nikada nije uspeo da ispuni potencijal i karijeru je završio sa samo 26 godina.

Pre dve godine dao je intervju za grčku Gazetu u kojem je otkrio tužnu priču.

„Iskreno, ne znam šta da kažem. Nikada nisam igrao 'Menadžer', nijednom. U poslednjih nekoliko godina javljaju mi se deca koja mi govore da sam legenda ove igre“, rekao je Cigalko i nastavio:

„Prvi put sam saznao da sam toliko dobar u igrici od ruskog novinara. Bio sam šokiran. Sećam se da mi je rekao da sam najbolji igrač na svetu. Bio sam u neverici, nisam znao kako da reagujem jer nisam znao za igricu, bio sam zbunjen. Kasnije sam saznao da sam na osnovu toga mogao da zaradim dosta novca. Nažalost, nisam to znao kada je trebalo“.

I dan danas prodaju se majice sa njegovim likom, a opet od toga svih ovih godina nije imao ništa. U Minsku je igrao od 2001. do 2005. i na 53 meča postigao je 24 gola.

Fudbalska lopta - Sputnik Srbija
Odlazak najveće legende virtuelnog fudbala – umro Maksim Cigalko

Cigalko se u intervjuu za Gazetu prisetio trenutka kada je otiša na probu u Maritimo – Portugal.

„Otišao sam na probu i ugovor je bio spreman. Ali, na treningu sam povredio koleno, pokidao ligamente i morao sam da se vratim u Minsk. Bio sam dobar fudbaler, talentovan, svi znaju to. Mogao sam da igram do 40. godine i budem najbolji strelac lige“, rekao je Cigalko.

„Kada sam imao 23 godine doživeo sam još jednu tešku povredu. To me je uništilo. Pokušao sam posle toga, ali nisam mogao i sa 26 godina sam okončao karijeru. Nisam imao mnogo povreda, ali ta jedna... Zaradio sam novac od fudbala, ali nisam mogao da računam na to“.

Posle završetka karijere Cigalko se okrenuo građevini.

„Radio sam na građevini kako bih mogao da izdržavam ženu i decu. Prvo sam počeo sa po pet dolara na dan, pa sam dogurao do 20. Živeli smo dobro, ali bilo mi je muka od svega. Mogao sam sve da bacim na alkohol, ali volim svoju porodicu“.

„Uslovi na građevini bili su veoma loši, bio sam iscrpljen i zdravlje mi je bilo uništeno. Moja leđa i noge nisu bila spremni za tako naporan posao“, otkrio je Cigalko.

Bivši beloruski fudbaler želeo je da ostane u ovom sportu, ali niko ga nije zvao.

„Želeo sam da ostanem u fudbalu, ali niko nije želeo da mi pomogne. Niko mi nije pružio šansu. Ne razumem zašto. Svih tih godina nikome se nisam zamerio, povredio, život može biti okrutan čak i prema najboljim ljudima“.

Poslednjih godina Cigalko se mučio da prehrani porodicu, u intervjuu za Gazetu je apelovao da mu je potrebna pomoć, a nažalost u petak 25. decembra preminuo je u 38. godini života. Uzrok smrti nije poznat.

„Šampion Belorusije i osvajač Kupa sa Dinamom. Izražavamo iskreno saučešće porodici i prijateljima Maksima Cigalka. Večna ti slava“, objavio je njegov bivši klub Dinamo Minsk.

Nije imao sreće u fudbalu, a nažalost ona ga nije pratila ni u privatnom životu. Počivaj u miru.

Odlazak najveće legende virtuelnog fudbala – umro Maksim Cigalko

Ko je najbolji bek svih vremena? Maldini kaže – Teo

Legendarni ruski fudbaler dobio presudu za prebijanje sudije /video/

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala