Poslednji let „Montenegro erlajnsa“, iz Tivta za Podgoricu /video/

© AP Photo / RISTO BOZOVICAvion kompanije "Montenegro erlajnz" na aerodromu Golubovci. Arhivska fotografija
Avion kompanije Montenegro erlajnz na aerodromu Golubovci. Arhivska fotografija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako su mediji izvestili o poslednjem komercijalnom letu crnogorske nacionalne avio-kompanije „Montenegro erlajns“ (MA), koji je obavljen sinoć na liniji Beograd–Podgorica, MA je nakon 26 godina postojanja svoj poslednji let zapravo obavio danas.

Naime, oko 11.20 sa tivatskog aerodroma poslednji put je uzleteo najmlađi od tri MA embreara E-195, vazduhoplov sa registracijom 4O-AOC.

Popularni „Čarli“, kako su ga zvali u MA, bio je stacioniran u Tivtu, odakle je svakodnevno proteklih meseci od početka zimske IATA sezone, leteo za Beograd, prenose Vijesti.

Danas je poleteo za Podgoricu, gde će biti prizemljen sa ostatkom flote crnogorske nacionalne avio-kompanije u kojoj je danas i zvanično, pokrenut stečaj.

Let koji je trajao manje od 15 minuta od Tivta do Podgorice bio je zaista poslednji koji je obavio jedan vazduhoplov u bojama MA, a on za tu priliku čak nije ni nosio uobičajeni pozivni znak dosadašnje crnogorske nacionalne kompanije YM sa brojem leta, već posebnu oznaku „MGX TNX“, kako je to bilo ispisano na sajtu za praćenje avionskog saobraćaja „Flajt radar“.

Naime, MGX je skraćenica po kojoj je MA bio zaveden u Međunarodnoj organizaciji avio-prevoznika IATA, a  TN je skraćenica za reč „hvala“ na engleskom jeziku.

Avion je ispraćen uz tzv. „vodeni luk“ sa vatrogasnih vozila Aerodroma Tivat.

Crnogorska nacionalna avio-kompanija je poslovala 26 godina, od kojih je saobraćala preko 23 godine.

Iz crnogorske Vlade je u četvrtak objavljeno da zbog evropskih pravila i domaćih zakona o državnoj pomoći, više nijedan evro ne mogu da uplate kompaniji, a jedan od modela kroz koji će se gasiti je neminovni stečaj, koji može da zatraži bilo ko od više desetina poverilaca.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala