Oglasila se Er Srbija povodom obustave letova Montenegro erlajnsa

© AP Photo / Darko VojinovicEr Srbija
Er Srbija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Er Srbija oglasila se povodom obustave letova Montenegro erlajnsa.

Er Srbija će pažljivo pratiti promene u tražnji i svoje kapacitete i frekvenciju prilagođavati tim promenama, saopštila je kompanija povodom obustave letova Montenegro erlajnsa.

„Imajući u vidu novonastale okolnosti i obustavu saobraćaja Montenegro erlajnsa, Er Srbija će nastaviti da obezbeđuje snažnu vazdušnu vezu između gradova u regionu, Evropi i Mediteranu, kao i Severnoj Americi, preko svoje matične luke u Beogradu“, saopštio je nacionalni avio-prevoznik, preneo je Tanjug.

Vlada Crne Gore objavila je da gasi avio-kompaniju „Montenegro erlajns“, prizemljuje sve avione i osniva novu firmu jer nema zakonski osnov da produži život toj kompaniji. Razlog za gašenje je teška finansijska situacija u toj kompaniji.

Avioni državnog avio-prevoznika „Montenegro erlajns“ (MA) od danas više neće leteti, saopštili su predstavnici kompanije.

„Zbog novonastale okolnosti, koja se odnosi na odluku Vlade da u daljem periodu neće podržati postojanje MA i koja izrazito negativno utiče na bezbednost nastavka odvijanja avio-saobraćaja, procenili smo da je u pitanju nivo rizika koji MA ne može da prihvati. Od 26. 12. 2020. godine u celosti obustavljamo planirani saobraćaj“, saopšteno je iz MA.

Crnogorska nacionalna avio-kompanija poslovala je 26 godina, od kojih je saobraćala preko 23 godine.

Iz Vlade je u četvrtak objavljeno da zbog evropskih pravila i domaćih zakona o državnoj pomoći više nijedan evro ne mogu da uplate kompaniji, a jedan od modela kroz koji će se gasiti je neminovni stečaj, koji može da zatraži bilo ko od više desetina poverilaca, preneo je Tanjug.

Uz to, niskobudžetna kompanija „Rajaner“ 4. decembra predala je pritužbu Evropskoj komisiji protiv Crne Gore, tvrdeći da je Vlada ove godine davala novac MA i mimo sume od 43 miliona evra, koliko je avio-prevozniku uplaćeno kroz sporni posebni zakon o MA.

Ministar finansija Milojko Spajić je precizirao da bi šteta od gašenja MA mogla biti oko 50 miliona evra, dok će budžetom za narednu godinu za osnivanje nove kompanije opredeliti 30 miliona evra.

Vlada premijera Zdravka Krivokapića najavila je osnivanje nove kompanije, koje bi trajalo od šest do devet meseci.

Kompanija bi mogla biti u potpunosti operativna tek 2022.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala